Koronasää Lapin tämän hetkinen koronavirustilanne. Luvut päivittyvät päivittäin.
13 Uudet tartunnat Tuoreimmat 7 vrk
8 Uudet tartunnat Edeltävät 7 vrk
313 Kaikki tartunnat  

Rekisteröidy tärkeiden koronavirustiedotteiden saajaksi

Rekisteröidy

Lapin tämän hetkinen koronavirustilanne

Keskiviikko 21.10.2020

Lapin sairaanhoitopiirin alueen koronakatsaus

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu viikoilla 41 ja 42 (5.–18.10.) yhteensä 21 koronatartuntaa.  Epidemian ilmaantuvuus on alueella 17,9 / 100 000 asukas 14 vuorokauden aikana.  Näin ollen epidemian ilmaantuvuus on laskenut edellisestä kahdesta viikosta.

Merkittävä osa viikkojen tartunnoista oli Ylläksen tartuntaketjua, joka on jo sammunut.  Viikolla 42 todettiin sairaanhoitopiirin alueella kuusi tartuntaa, jotka liittyvät Rovaniemen Kiekon U15-joukkueen tartuntaketjuun Vaasasta.

Lähes kaikkien tartuntojen alkulähde on saatu jäljitettyä ja sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on edelleen rauhallinen.

Urheilu- ja muissa joukkotapahtumissa on korontartuntariski, minkä vuoksi infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa edelleen kasvomaskisuosituksesta ja pitämään turvavälit sekä huolehtimaan käsi- ja yskimishygieniasta.  

Ohjeistus Lapin sairaanhoitopiirien pääohjeisto kansalaisille:

1. Hakeudu testiin

Jos sairastut lievästikin, mene korona­testiin ja pysyttele eristäytyneenä kunnes vastaus tulee. Testausta tehdään matalalla kynnyksellä – varaa testi omasta terveyskeskuksestasi. Oman kuntasi yhteystiedot löydät kohdasta “Kysy neuvoa tai varaa koronatesti”.

2. Pidä turvavälit

Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä joukko­kokoontumisissa. Ylipäänsä vältä joukko­kokoontumisia.

3. Käytä kasvomaskia

Kasvomaksisuositus on nyt voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa ei voida pitää turvaväliä (joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, konsertit).

4. Yski oikein

Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

5. Pidä huolta käsihygieniasta

Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsi­desi­pullo kulkee kätevästi taskussa!

6. Seuraa tilannetta

Seuraa korona­virus­tiedotusta ns. ”korona­sää­tiedotusta”. Korona­tilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti.

7. Välitä

Välitetään koronaturvallisuudessa yhdessä. Me kaikki voimme vaikuttaa siihen millaiseksi koronaepidemia muotoutuu.

Lisäohjeita eri tilanteisiin Poimintoja eri organisaatioiden tuottamista ohjeistuksista
Kaikki lisäohjeet