Keskiviikko 10.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.20)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 4 ja 5) on 30,8/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 5 osalta on 12,0/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä kolme uutta tartuntaa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kolme uutta tapausta. Pelkosenniemellä todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä, Kolarissa todettiin karanteenissa olevan henkilön lähipiiritartunta ja Rovaniemellä todettiin tartunta, joka on saatu Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 4: 22 tapausta

Viikko 5: 14 tapausta

Viikko 6 (kuluva viikko): 9 tapausta (10.2. klo 12.20 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 516 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.02)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä: rajoituksia jatketaan maaliskuulle

Viikolla 5 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 29 uutta koronavirustartuntaa (ennen tarkastuslaskentaa ilmoitettu luku oli 31). Näistä 19 oli suoria tartuntoja Ruotsista ja seitsemän tapausta liittyi Northvoltin akkutehtaan tartuntaryppääseen.

Kaikki Northvoltin akkutehtaalta Skellefteåsta viime viikolla palanneet työntekijät on asetettu karanteeniin koronatestin tuloksesta riippumatta. Tällä viikolla tehtaalta palanneet ovat antaneet negatiivisen testituloksen ja heidät on ohjattu 72 tunnin kuluttua jatkotestiin omalla paikkakunnalla.

Tartunnanjäljitys on toiminut tehokkaasti ja kaikki viime viikolla todetut tartunnat on pystytty jäljittämään. Myös sairaalahoidon suhteen tilanne on pysynyt rauhallisena. Epidemia on Länsi-Pohjassa näin ollen yhä kiihtymisvaiheessa. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä viisi.

Suositukset ja rajoitukset voimassa 18.3.2021 saakka

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa nykyisten koronasuositusten voimassaoloa 18.3.2021 saakka. Lapin aluehallintovirasto tekee myöhemmin tällä viikolla päätöksen kokoontumisrajoituksia koskien.

Alueellinen pandemiatyöryhmä muistuttaa, että suositukset ja rajoitukset koskevat myös SM-tason ryhmäkilpaurheilua. Alle 18-vuotiaiden ryhmämuotoisia harrastustoimintoja sen sijaan ei ole rajoitettu. Niissä on kuitenkin noudatettava huolellisesti koronaturvallisuusohjeita.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee edelleen, että toisen asteen oppilaitoksissa käytetään etäopetusta kunnassa vallitsevan epidemiatilanteen mukaan. Lähiopetustilanteisiin suositellaan osallistuvan enintään kymmenen henkeä kerrallaan. Kasvomaskia ja turvavälejä tulee käyttää.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Rokotukset etenevät

Länsi-Pohjan alueen kunnissa on tällä hetkellä käynnistymässä yli 80-vuotiaiden, kotona asuvien rokotukset. Rokotukset etenevät sen mukaan, miten rokotteita saadaan alueen kuntiin. 

Kunnat tiedottavat rokotusaikatauluista ja -ajanvarauksesta omilla verkkosivuillaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 4: 29 tapausta

Viikko 5: 29 tapausta (korjattu 10.2. klo 14.02)

Viikko 6 (kuluva viikko): 5 tapausta (10.2. klo 14.02 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 490 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö