Keskiviikko 11.11.2020

Jatkossa Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin klo 13:een mennessä.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 12.07)

Tartuntojen osalta tilanne Lapin sairaanhoitopiirissä on viikonlopun jälkeen jatkunut rauhallisena. 

Uusia tapauksia on edellisen katsauksen jälkeen todettu kaksi. Näistä toinen on todettu Rovaniemellä, jossa kyseessä on jo karanteenissa olleen henkilön perhealtistuminen. Toinen tapaus on todettu Sodankylässä, ja se liittyy tehostetun palveluasumisen yksikön Nutukkaan tartuntaketjuun. Kyseessä on henkilökuntaan kuuluva henkilö.  

Influenssarokotusten ollessa käynnissä on tärkeää, että rokotteen ottavat kaikki riskiryhmään kuuluvat sekä heidän lähipiirinsä. Tällä voidaan vähentää influenssaan liittyvää lisäsairastumista. 

Julkisella puolella maksuttomia influenssarokotteita on vielä reilusti jäljellä.  

Maksuttomaan influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja:

  • sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö  
  • raskaana olevat 
  • alle 7-vuotiaat lapset  
  • 65 vuotta täyttäneet 
  • varusmiehet 
  • sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat, sekä 
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri 

Rokote on saatavissa oman kunnan terveyskeskuksen kautta.  

Kahden viime viikon (viikot 44 ja 45) osalta ilmaantuvuusluku on 70,1 sataatuhatta asukasta kohden.

Viime viikon (viikko 45) osalta ilmaantuvuusluku on 35,9 sataatuhatta asukasta kohden.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 44: yhteensä 40 tapausta

Viikko 45: yhteensä 42 tapausta

Viikko 46 (kuluva viikko): yhteensä 15 tapausta (11.11. klo 12.07 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 283 tapausta, joista 26 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 11.45)

Viikolla 45 Länsi-Pohjan alueella otettiin yhteensä 1089 koronavirusnäytettä ja todettiin 36 uutta tartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 91,9 sataatuhatta asukasta kohden. Eilisen jälkeen on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa.   

Tartuntoja on todettu eri puolilla Länsi-Pohjaa, mutta vakavin tilanne on tällä hetkellä Torniossa. Torniossa on todettu myös useita joukkoaltistuksia. Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin on määrätty Länsi-Pohjan alueella yhteensä yli 500 henkilöä. 

Viime viikolla annetut vahvat suositukset ovat edelleen voimassa ainakin 18.11.2020 saakka, jolloin niiden jatkamista arvioidaan uudelleen: 

  1. Anniskeluravintolat lopettavat anniskelun kello 22.00 ja sulkevat ovensa viimeistään kello 23.00. Yli 20 henkilön kokoontumisia ei tule järjestää. Tämä koskee myös yksityistilaisuuksia. 
  1. Yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat harrastustoiminnat keskeytetään. 
  1. Kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata. 

Tartuntaketjuja on saatu jäljitettyä hyvin, mikä antaa toivoa, että tilanne saadaan vielä rauhoitettua. Suurin osa viime viikkojen tartunnoista liittyy Torniossa lokakuun lopussa tapahtuneeseen ravintola-altistukseen. Kaikkia yksittäisten tartuntojen lähteitä ei kuitenkaan ole pystytty jäljittämään. 

Oireettomien ei tule hakeutua testeihin 

Näytteenottopisteet ovat nyt ruuhkautuneet, etenkin Torniossa. Myös Mehiläinen Länsi-Pohjan hoidon tarpeen arviointi on ajoittain ruuhkautunut koronavirukseen liittyvien yhteydenottojen vuoksi. Kemin, Keminmaan ja Tornion koronavirusnäytteenottoon ajanvaraus kannattaa tehdä ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta. Ohjeet ajanvaraukseen ovat Mehiläinen Länsi-Pohjan nettisivuilla. 

Oireettomien ei tule hakeutua testeihin, sillä oireettoman henkilön testaaminen ei anna luotettavaa tietoa tartunnasta. Jos testi tehdään taudin itämisaikana, tulos voi olla negatiivinen, vaikka henkilöllä olisi tartunta. Negatiivinen testitulos ei myöskään lyhennä karanteeniaikaa. 

Näytteenottoon on aiheuttanut paineita myös se, että jotkut työnantajat edellyttävät testausta esimerkiksi ulkomailta palaavilta, oireettomilta työntekijöiltään. Tällaisissa tapauksissa näytteenotto on järjestettävä työterveyshuollossa. 

Kaikki koronavirukseen liittyvät suositukset ja rajoitukset Länsi-Pohjan alueella on koottu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin nettisivuille.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 44: yhteensä 27 tapausta

Viikko 45: yhteensä 36 tapausta

Viikko 46 (kuluva viikko): yhteensä 8 tapausta (11.11. klo 11.45 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 247 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö