Keskiviikko 13.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 15.13)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 53 ja 1) on 31,7/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 1 osalta on 17,1/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Koronavirusmuunnosten leviäminen aiheuttaa huolta – hallitus neuvottelee parhaillaan toimista leviämisen ehkäisemiseksi

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Se todettiin Kittilässä ja tartunnan saanut on karanteenissa jo oleva ulkopaikkakuntalainen henkilö.

Valtioneuvosto neuvottelee parhaillaan uusista mahdollisista rajoitustoimista koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Olemme tällä hetkellä tilanteessa, jossa herkemmin leviävät koronavirusvariantit aiheuttavat tartuntamäärien nopeaa kasvua. Hallitus pohtii, miten tartuntojen leviämistä voitaisi välttää.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Ruotsin Norrbottenin maakunnassa jopa 20-kertainen Lapin sairaanhoitopiirin ilmaantuvuuslukuun verrattuna. Mikäli uudet virusvariantit leviävät Norrbotteniin, ne voivat levitä Suomeen rajaliikenteen kautta, muuttaen Lapin alueen epidemiatilannetta hyvinkin nopeasti. Maarajojen osalta pohditaan testausten käyttöönottoa ja rajaliikenteeseen puuttumista. Lisäksi harkitaan muita toimenpiteitä, kuten sitä, pitäisikö esimerkiksi epidemian perusvaiheen alueilla toteuttaa kiihtymis- ja leviämisvaiheen rajoituksia. 

Levillä on onnistuttu koronaturvallisuudessa hyvin 

Kittilän Levillä on tehty töitä koronaturvallisuuden eteen. Osassa Levin yrityksistä on jalkauduttu turvallisuustoimissa todella perusteellisesti. Esimerkiksi Levi Ski Resort on ottanut käyttöön maskin käyttövelvoitteen sisätiloissa, josta on tullut paljon kiitosta asiakkailta. Myös matkailijat ovat omalta osaltaan toimineet vastuullisesti noudattaen annettuja ohjeita ja hakeutuneet testattavaksi. Tällä hetkellä on tiedossa 12 matkailijaa, jotka ovat oleskelleet Levillä tartuttavana joulukuun aikana. Merkittäviä joukkoaltistumisia ei ole syntynyt. 

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 53: 17 tapausta

Viikko 1: 20 tapausta

Viikko 2 (kuluva viikko): 2 tapausta (13.1. klo 12.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 440 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.28)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Korona leviää länsirajalla – rajoitukset jatkuvat helmikuulle

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta koronavirustapausta. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä kolme.

Viikolla 1 koronavirusnäytteitä otettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 698, joista 25 oli positiivisia. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjassa tällä hetkellä noin 70/100 000 asukasta. Epidemian painopiste on edelleen Torniossa, vaikka tartuntoja on tullut ilmi eri puolilla sairaanhoitopiiriä.

Viime viikon tartunnoista 30 prosenttia oli peräisin Ruotsista. Kuluvan viikon tartunnoista kaikki kolme ovat tulleet länsirajan takaa. Alueellinen pandemiatyöryhmä kehottaa alueen asukkaita vähentämään kontakteja rajan yli. Välttämättömissä kontakteissa tulee käyttää kasvomaskeja ja huolehtia turvaväleistä.

Epidemiatilanne Länsi-Pohjassa on viime viikkojen aikana heikentynyt, mutta leviämisvaiheen kriteerit eivät vielä täyty. Tartuntojen lähteet on pääsääntöisesti pystytty jäljittämään ja sairaalahoidon suhteen tilanne on pysynyt edelleen rauhallisena. Tällä hetkellä sairaalahoidossa ei ole yhtään Covid-19 -potilasta.

Rajoitukset voimassa helmikuulle

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa nykyisten suositusten ja rajoitusten voimassaoloa 18.2.2021 saakka. Myös SM-tason ryhmäkilpaurheilu suositellaan keskeytettäväksi 18.2.2021 asti. Kunnat tekevät liikuntapaikkojen käytöstä ja niiden sulkemisesta omat päätöksensä. Rajoitukset eivät koske lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintoja.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille ja tänne.

Lukioissa vietetään helmikuussa perinteisesti penkinpainajaisia ja vanhojentansseja. Vallitsevassa epidemiatilanteessa alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee penkkariajelujen perumista. Vanhojenpäivätanssit suositellaan siirrettävän myöhempään ajankohtaan loppukeväälle.

Koronarokotukset ovat alkaneet Länsi-Pohjassa tammikuun alussa. Tähän mennessä on rokotettu koronapotilaita hoitavaa henkilökuntaa erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Massarokotukset alkavat tämänhetkisen tiedon mukaan helmikuussa. Rokotuksista ja niiden aikatauluista tiedotetaan myöhemmin, kun aikataulut tarkentuvat.

– Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 53: 25 tapausta

Viikko 1: 25 tapausta

Viikko 2 (kuluva viikko): 3 tapausta (13.1. klo 13.28 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 398 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö