Keskiviikko 14.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.31)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirin tilanne on viimeisen kahden viikon aikana olennaisesti rauhoittunut ja Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on tehnyt päätöksen alueen siirtymisestä takaisin perustasolle 6. huhtikuuta alkaen.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 13 ja 14) on 13,7/100 000 asukasta.

Yhden viikon ilmaantuvuusluku (viikko 14) on 6,8/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei uusia tartuntoja

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja. Edellisessä katsauksessa ilmoitettu Sodankylässä todettu tartunta lukeutuu viime viikon tartuntoihin, jolloin kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu vain yksi.

Mietityttävätkö rokotukset? Osallistu THL:n verkossa järjestettävään koronarokotuksia käsittelevään yleisötilaisuuteen torstaina 15.4. kello 17.30–18.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden koronarokotuksista torstaina 15.4. kello 17.30–18.30
Kysy koronarokotuksista! THL:n asiantuntijat vastaavat avoimessa verkkotilaisuudessa

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 13: 8 tapausta

Viikko 14: 8 tapausta (korjattu 14.4. klo 12.31; siirretty yksi tapaus viikolta 15)

Viikko 15 (kuluva viikko): 1 tapaus (14.4. klo 12.31 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 756 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.26)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjasta löytynyt eteläafrikkalaista virusvarianttia – kiihtymisvaihe jatkuu

Länsi-Pohjan alueella todettiin viime viikolla 14 koronavirustartuntaa ja viisi laajaa joukkoaltistumista. Karanteeniin määrättiin noin 250 henkilöä. Tarkemmassa analyysissä kahdessa viime viikolla otetussa näytteessä on todettu eteläafrikkalaista virusvarianttia, joka on villityyppistä koronavirusta hieman tartuttavampi.

Jatkotartuntoja näistä tapauksista ei kuitenkaan ole toistaiseksi todettu. Myös oireettomia karanteenissa olevia henkilöitä tullaan tällä viikolla testaamaan eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen varalta.

Kuluvalla viikolla on todettu yksi uusi koronavirustapaus, jonka jäljitys on kesken.

Epidemiatilanne on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yhä kiihtymisvaiheessa. Nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa 25.4.2021 saakka. Mahdollisuutta rajoitusten purkamiseen arvioidaan pandemiatyöryhmän kokouksessa 21.4.2021. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Länsi-Pohja ei kannata rokotteiden suuntaamista Etelä-Suomeen

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ei kannata rokotteiden suuntaamista Etelä-Suomeen. Sairaanhoitopiiri on antanut asiasta lausunnon yhdessä muiden pohjoisten sairaanhoitopiirien kanssa. Rokotteiden suuntaaminen olisi hidas keino vaikuttaa epidemiatilanteeseen.

Länsi-Pohjan alueella yli 70-vuotiaiden rokotukset ovat edenneet hyvin. Arvioiden mukaan kaikki rokotteen haluavat yli 70-vuotiaat saadaan rokotettua lähiviikkojen aikana. Tämän jälkeen rokotukset jatkuvat riskiryhmäläisiin, vanhimmista ikäluokista alkaen. Kunnat tiedottavat rokotuksista omilla verkkosivuillaan.

Myös rokotettujen on edelleen noudatettava koronasuosituksia ja -rajoituksia. Ulkomailta Suomeen saapuvien rokotettujen on noudatettava omaehtoista karanteenia kuten rokottamattomienkin.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 13: 2 tapausta

Viikko 14: 14 tapausta

Viikko 15 (kuluva viikko): 1 tapaus (14.4. klo 12.26 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 596 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö