Keskiviikko 16.12.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.23)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Rovaniemen tunnistamattomat tartunnat herättävät huolta, muuten sairaanhoitopiirin alueella tilanne on rauhallinen 

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta tapausta. Toinen tapauksista on todettu Inarissa ja kyseessä on ulkopaikkakuntalainen henkilö. Toinen tapauksista on todettu Rovaniemellä ja henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa. Kyseessä on lähipiiritartunta. Kuluvalla viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä kaksi koronavirustapausta.   

Viime viikolla (viikko 50) otettiin 2968 koronavirustestiä, joista 1097 oli pika-antigeenitestejä. Pikatestien määrä kaikista otetuista testeistä oli noin 37 prosenttia. Positiivisten määrä testatuista oli 0,67 %.   

Tällä hetkellä koronatilanne ei heijastu sairaalahoidossa olevien määrään. Syksyn aikana sairaalahoidossa on ollut yksittäisiä potilaita. Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronasta johtuvia kuolemia on koko epidemian ajalla todettu yhteensä kahdeksan.  

Sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perustasolla ja tapausten määrät ovat viikkotasolla tarkasteltuna samansuuruisia. Edelleen merkittävässä osassa (80 %) tapauksista tartunnan alkuperä on tiedossa. Testausta tehdään paljon ja pika-antigeenitestien osuus testeistä on suuri. Koko sairaanhoitopiirin alueella tilanne on rauhallinen, mutta Rovaniemellä tunnistamattomien tapausten määrä on viime aikoina noussut. Infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa kansalaisia turvallisuusohjeiden noudattamisen tärkeydestä tartuntojen ehkäisemisessä. Turvallisuusohjeet löydät täältä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 49 ja 59) on 35,9/100 000 asukasta. 

Viime viikon osalta (viikko 50) ilmaantuvuusluku on 17,1/100 000 asukasta.  

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 49: 22 tapausta

Viikko 50: 20 tapausta

Viikko 51 (kuluva viikko): 2 tapausta (16.12. klo 12.23 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 375 tapausta, joista 39 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.22)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Epidemiatilanne rauhoittumassa – rajoitukset yhä tarpeen

Länsi-Pohjassa on kuluvalla viikolla todettu neljä koronavirustartuntaa, joista kaksi tänä aamuna.

Viikolla 50 koronavirusnäytteitä otettiin alueella yhteensä 817, joista viisi oli positiivisia. Epidemiatilanne on Länsi-Pohjan alueella rauhoittumassa, mutta kiihtymisvaihe jatkuu edelleen.

Joukkokokoontumisia vältettävä yli vuodenvaihteen – joulua kehotetaan viettämään oman perheen kesken

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti pitää yli kymmenen hengen kokoontumisia koskevan suosituksensa voimassa 18.1.2021 saakka.

Vaikka epidemiatilanne Länsi-Pohjassa näyttää olevan rauhoittumassa, on edelleen vaarana, että tilanne kääntyy nopeasti huonompaan suuntaan. Koronavirustilanne lähialueilla on vakava ja myös Länsi-Pohjan alueella on edelleen aktiivisia tartuntaketjuja. Joulun ja uudenvuoden pyhät ovat tartuntojen leviämisen suhteen riskialttiita, matkustelun ja kyläilyn lisääntyessä.

Joulua on syytä viettää vain omalla perheellä. Tervehditään iäkkäitä läheisiä virtuaalisesti tai turvaetäisyyden päästä kasvomaskia käyttäen.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee myös, että uimahallit pidetään toistaiseksi suljettuina. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

D-vitamiinin käyttöä suositellaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on suositellut iäkkäille ja erityisryhmille D-vitamiinilisää koronavirusepidemian aikana. D-vitamiinilisä tehostaa vastustuskykyä. Tutkimuksissa on todettu yhteys D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion välillä.

Alueellinen pandemiatyöryhmä kehottaa alueen asukkaita huomioimaan HUS:n suosituksen ja varmistamaan riittävän D-vitamiinin saannin.

–Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 49: 10 tapausta

Viikko 50: 5 tapausta

Viikko 51 (kuluva viikko): 4 tapausta (16.12. klo 14.22 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 325 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö