Keskiviikko 16.3.2022

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, pysyttele kotona ja tarkista testauskriteerit kotikunnastasi. 
Jos saat koronatestistä positiivisen tuloksen pysyttele kotona viisi vuorokautta oireiden alusta. Sairastuneita ei aseteta eristykseen, vaan toimitaan normaalin sairauslomakäytännön mukaisesti.
Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta sekä kasvomaskin käytöstä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 16.3.)
Lapin sairaanhoitopiiri ei enää tiedota koronatartuntojen määriä. Jatkossa osastokuormituksen tilanteesta tiedotetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Luku sisältää mahdolliset tehopotilaat sekä muun syyn takia sairaalassa olevat henkilöt, jotka on todettu koronapositiivisiksi.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (28.2.–13.3.) on 1043,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (7.–13.3.) on 511,7/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Osastohoidossa tällä hetkellä 19 koronapositiivista potilasta

PäivämääräKoronapositiivisia potilaita hoidossa (LKS)
Keskiviikko 16.3.19
Tiistai 15.3.19
Torstai 10.3.12
Maanantai 7.3.10
Perjantai 4.3.4
Keskiviikko 2.3.5
Maanantai 28.2.11
Perjantai 25.2.10
Keskiviikko 23.2.7
Maanantai 21.2.9
Perjantai 18.2.10
Sairaalakuormituksen kehittyminen Lapin keskussairaalassa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Näin käytät kasvomaskia oikein

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 16.3.)

18 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos90,0 %89,2 %89,4 %
2. annos87,7 %86,8 %87,1 %
3. annos62,7 %62,1 %62,2 %
Rokotuskattavuus 18 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos81,7 %79,5 %80,1 %
2. annos78,0 %75,8 %76,5 %
3. annos52,0 %50,8 %50,8 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

Oireisena pysy kotona, tee Omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

(tiedot 16.3.)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Sairaanhoitopiiri ei enää tiedota tartuntamääriä, vaan epidemiatilannetta ja sen kehitystä seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Alueellinen pandemiatyöryhmä: ”Pandemia ei ole vielä ohitse”

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä totesi tänään kokouksessaan, että pandemiatilanne ei alueella ole vielä ohitse.

Testimäärät alueella ovat vähentyneet n. 30 %, mihin viime viikon hiihtoloma osittain vaikuttaa. Testejä tehtiin viime viikolla 1300 kappaletta ja niistä positiivisia oli edelleen yli puolet. Todellinen tautimäärä voi olla moninkertainen, sillä lieväoireisten ei enää tarvitse hakeutua testiin pelkän testin takia.

Tautia on alueella edelleen runsaasti ja tuttujen koronaturvatoimien jatkaminen on edelleen ajankohtaista (turvavälit, käsihygienia, kasvomaskin käyttö) erityisesti rokottamattomien ja riskiryhmäläisten kohdalla.

Kokonaistilanteessa positiivista on sairaalakuormituksen lievä helpottuminen. keskussairaalassa ei ole koronapotilaita tällä hetkellä tehohoidossa. Osastohoidossa sen sijaan on 8 koronapotilasta. Terveyskeskusten vuodeosastoilla koronapotilaita on yhteensä 12.

Useissa alueen hoivayksiköissä on ollut koronavirustautia viime viikkojen aikana. Näiden laitosepidemioiden tilanne on myös rauhoittumassa.

Sote-sektorilla henkilöstöä on runsaasti sairastunut koronavirusinfektioon, mutta tilanne myös tältä osin on hieman helpottanut.

Valitettavasti kuolemantapaukset koronaan liittyen ovat lisääntyneet, sillä kolmannes koronaan liittyvistä kuolemantapauksista on tapahtunut viime viikkojen aikana. Pandemian aikana koronavirusinfektioon on menehtynyt alueella yli 30 iäkästä ja/tai vaikeasta perussairaudesta kärsivää henkilöä.

Rokotteiden ottaminen alueella on voimakkaasti hidastunut. Nykyisiä rokotevalmisteita ei enää saavu alueelle. Rokotteiden teho vaikeaa tautimuotoa ja sairaalahoitoon joutumista vastaan on hyvin säilynyt myös uusien koronavirusmuunnosten osalta. Rokotteita on vielä tällä hetkellä hyvin saatavilla kunnissa.

Alueelle on myös saapunut perinteisemmällä tavalla valmistettua Nuvaxovid-rokotetta nykyisten RNA-rokotteiden rinnalle. Näitä tullaan antamaan halukkaille yli 18-vuotiaille. Kunnat antavat asiasta tarkemmat ohjeet kotisivuillaan lähiaikoina.