Keskiviikko 16.6.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.28)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Lapin sairaanhoitopiirin Covid-19 tilanne on pysynyt rauhallisena viimeiset kaksi kuukautta. Yksittäiset tartunnat ovat kaikki tulleet sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Valtakunnallinen tilanne on kehittynyt myös rauhallisempaan suuntaan, kiihtymis- tai leviämisvaiheessa on vain kuusi sairaanhoitopiiriä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (31.5.–13.6.) on 5,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (7.6.–13.6.) on 4,3/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Toistaiseksi ei uusia tartuntoja Rovaniemen tartuntaketjussa

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja.

Rovaniemellä Half Moon -yökerhossa viime perjantain ja lauantain (11.–12.6.) välisenä yönä kello 21.00–2.00 vierailleita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin

Rovaniemellä Kansan pubissa lauantain ja sunnuntain 5.–6.6. välisenä yönä klo 22.00 – 6.6. klo 01 välisenä aikana vierailleita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 22: 1 tapaus

Viikko 23: 5 tapausta

Viikko 24 (kuluva viikko): 4 tapausta (16.6. klo 12.28 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 802 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.47)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kokoontumisrajoitukset poistuvat – muut koronaturvatoimet yhä tarpeen

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 15 koronavirustartuntaa, joista kahdeksan oli omalta alueelta ja loput ulkopaikkakuntalaisilla. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu tähän mennessä neljä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjassa nyt noin 25 sataatuhatta asukasta kohden. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita. Epidemiatilanne on alueella perustasolla.

Tartuntojen määrä on ollut viime viikkoina lievässä nousussa. Tartunnoista merkittävä osa on kuitenkin todettu läpikulkumatkalla olleilla ulkopaikkakuntalaisilla tai karanteenien sisältä. Oireettomia taudinkantajia vaikuttaa kuitenkin alueella olevan jonkin verran.

Rokotteen ottaminen helpottaa matkustamista

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee kaikkia alueen asukkaita varaamaan rokotusajan, kun se rokotusjärjestyksen mukaan on mahdollista. Rokotuskattavuus on saatava riittävälle tasolle, jotta epidemia alueella saadaan selätettyä.

Rokotteen ottaminen helpottaa myös matkustamista. Kaksi kertaa rokotetut suomalaismatkustajat voivat tästä päivästä lähtien ylittää rajan ilman koronavirustestausta. Rajalla tehtävästä testistä vapautetaan myös kerran rokotetut, mutta heidän on hakeuduttava koronavirustestiin 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Muilta osin rajalla tehtävät terveystarkastukset jatkuvat Lapin aluehallintoviraston 15.6.2021 tekemän päätöksen mukaisesti.

Todistuksen saaduista koronarokotuksista saa Omakanta-palvelusta. Lisätietoa rokotustodistuksesta on osoitteessa https://www.kanta.fi/koronatodistus.

Kokoontumisia koskevat suositukset voimassa vielä tämän viikon

Kokoontumisia ja yleisötilaisuuksia koskevat suositukset poistuvat Länsi-Pohjan alueella 21.6.2021 alkaen. Kuluvan viikon loppuun saakka on voimassa suositus, jonka mukaan sisätiloissa voi kokoontua enintään 50 henkeä. Ulkotiloissa raja on 100 henkilöä.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee vahvasti, että muita koronaturvallisuustoimia (hyvä käsihygienia, maskit, turvavälit) noudatetaan edelleen kaikissa sosiaalisissa kontakteissa. Riski epidemiatilanteen pahenemiseen alueella on yhä olemassa.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: vs. johtajaylilääkäri Petra Portaankorva, p. 040 168 5211

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 22: 12 tapausta

Viikko 23: 15 tapausta

Viikko 24 (kuluva viikko): 4 tapausta (16.6. klo 13.47 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 723 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö