Keskiviikko 17.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.22)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 5 ja 6) on 37,6/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 6 osalta on 25,7/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Mikäli olet ollut viettämässä iltaa Pyhätunturilla Calle-talossa tiistaina 9. helmikuuta, hakeudu välittömästi koronatestiin

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yhdeksän uutta tapausta. Niistä kolme on Pelkosenniemen Pyhätunturiin liittyviä. Kolarissa ja Rovaniemellä todettiin kummassakin kaksi tartuntaa jo karanteenissa olevilla henkilöillä sekä Sodankylässä yksi ulkopaikkakuntalaisen karanteenissa olevan henkilön tartunta. Lisäksi Pellossa todettiin yksi tartunta, joka liittyy aiempaan Pellossa todettuun tartuntaketjuun.

Pyhätunturiin liittyviä tartuntoja on noin viikon aikana todettu yhteensä 13. Tartunnan saaneista 11 henkilöä on todettu koronapositiivisiksi Pelkosenniemen kunnan testauksissa ja kaksi Pohjois-Savossa.

Pyhätunturin koronavirustartuntojen lähteeksi on jäljitetty tiistaina 9.2.2021 järjestetty Calle-talon musiikki-ilta. Tilaisuudesta on lähtöisin useita tartuntoja ja edelleen jatkotartuntoja. Jäljitystyö on osittain edelleen kesken.

Mikäli olet ollut 9.2.2021 viettämässä iltaa Calle-talolla, hakeudu koronatestiin viiveettä lähimpään testauspisteeseen. Mikäli oleskelet Pelkosenniemellä, testiaikasi saat varattua numerosta 040 563 8131. Muualla Lapin kunnissa oleskellessasi ohjeet testiin hakeutumiseen löydät täältä.

Pelkosenniemen kunnan tiedote Pyhätunturin tartuntoihin liittyen (17.2.2021)
Pelkosenniemen kunnan tiedote Pyhätunturin tartuntoihin liittyen (10.2.2021)

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 5: 14 tapausta

Viikko 6: 30 tapausta

Viikko 7 (kuluva viikko): 17 tapausta (17.2. klo 12.22 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 555 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.35)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohja yhä epidemian kiihtymisvaiheessa – koronasuosituksiin hienosäätöä

Viikolla 6 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 19 uutta koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla uusia tapauksia on todettu kuusi, joista tänään yksi. Tartunnanjäljitys alueen kunnissa toimii tehokkaasti ja lähes kaikki tartunnat on onnistuttu jäljittämään.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä todettu yksi todennäköinen muuntovirustapaus, josta odotetaan vielä vahvistusnäytteen tulosta. Sairaalahoidon suhteen tilanne on pysynyt rauhallisena eikä keskussairaalassa ole tällä hetkellä koronapotilaita. Epidemia on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

SM-tason ryhmäkilpaurheilu sallitaan

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti purkaa aiemmin antamansa suosituksen, jonka mukaan kokoontumisrajoitukset koskivat myös SM-tason ryhmäkilpaurheilua. Suosituksen purkamisella työryhmä pyrkii vähentämään harjoitteluun ja kilpailuun liittyvää ylimääräistä matkustamista. Urheilutapahtumat tulee kuitenkin järjestää ilman yleisöä ja koronaturvallisuusohjeita huolellisesti noudattaen.

Harrastustoimintaa koskevaa suositustaan työryhmä päivitti niin, että jatkossa ryhmämuotoiset harrastustoiminnat on sallittu alle 20-vuotiaille. Aiemmin ikäraja oli 18 vuotta. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Kuntavaalien lähestyessä äänestäjille ja vaalitoimitsijoille on tulossa valtakunnallisia ohjeistuksia vaalien järjestämiseen ja äänestämiseen liittyen. Voimassa olevat kokoontumisrajoitukset koskevat kuitenkin esimerkiksi puolueiden järjestämiä vaalitilaisuuksia ja toritapahtumia.

Myös kevään ylioppilaskirjoitusten järjestäjille ja niihin osallistuville odotetaan valtakunnallisia ohjeita.

Kunnat tiedottavat rokotusten etenemisestä

Rokotteita saapuu Länsi-Pohjan alueen kuntiin viikoittain, mutta määrät ovat toistaiseksi pieniä. Kunnat tiedottavat rokotusaikatauluista ja -ajanvarauksesta omilla verkkosivuillaan. Rokotuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemää rokotusjärjestystä.

Eri rokotteilla on erilaiset ikärajat, joten rokottaminen ei kunnissa etene tarkalleen ikäjärjestyksessä. Rokotusvuoroja koskevat runsaat kyselyt kuormittavat nyt terveydenhuoltoa tarpeettomasti. Tiedustelut eivät kuitenkaan nopeuta rokotuksen saamista. Koronarokotteen saavat vuorollaan kaikki 16 vuotta täyttäneet, jotka haluavat rokotteen ottaa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee edelleen Koronavilkku-sovelluksen lataamista. Koronavilkun altistumisilmoituksen saaneiden testaamiseen on lähiaikoina tulossa muutos, joka suosittaa myös oireettomien ohjaamista testiin.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 5: 29 tapausta

Viikko 6: 19 tapausta

Viikko 7 (kuluva viikko): 6 tapausta (17.2. klo 12.35 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 510 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö