Keskiviikko 17.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.31)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 9 ja 10) on 57,3/100 000 asukasta. (korjattu 17.3.)

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 10 osalta on 33,4/100 000 asukasta. (korjattu 17.3.)

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Neljä uutta tartuntaa – kaikki ulkopaikkakuntalaisilla

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta tartuntaa. Kaikki todettiin ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä: kaksi Sodankylässä, yksi Enontekiöllä ja yksi Kolarissa.

Kuluvalle viikolle aiemmin ilmoitetuista tapauksista kahden tartunnan kohdalla näytteet on otettu edellisellä viikolla, joten viikon 10 tartuntojen kokonaismäärä on nyt 39 ja kuluvalla viikolla tapauksia on todettu yhteensä seitsemän.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 9: 28 tapausta

Viikko 10: 39 tapausta (korjattu 17.3.: lisätty kaksi tapausta viikolta 11)

Viikko 11 (kuluva viikko): 7 tapausta (17.3. klo 12.31 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 704 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.02)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kiihtymisvaihe jatkuu Länsi-Pohjassa – rajoitukset ennallaan

Viime viikolla (viikko 10) Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa. Näistä kaksi ketjua liittyy vierailuihin Uudellemaalle ja yksi ketju Lapin tunturikeskukseen suuntautuvaan matkailuun.

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Kuluvalla viikolla uusia tapauksia on todettu tähän mennessä 23, joista 22 Ylitorniolla. Ylitornion tartunnat liittyvät yhteen laajaan altistus- ja tartuntaketjuun. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Pandemiatyöryhmä muistuttaa, että meneillään on valtakunnallinen sulkuaika, jonka tarkoituksena on pitää oman ydinperheen ulkopuoliset sosiaaliset kontaktit minimissä.

Alueen nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa sulkuajan loppuun, eli 28.3. saakka. Rajoituksia tarkastellaan uudestaan alueellisen pandemiatyöryhmän kokouksessa ensi viikolla. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Kunnat tiedottavat rokotuksista verkkosivuillaan

Rokotteita on saapunut Länsi-Pohjan alueelle yhä hitaasti. Tähän mennessä alueen kunnissa on rokotettu terveydenhuollon henkilökuntaa, ikäihmisiä sekä riskiryhmiin kuuluvia.

Rokotteiden erilaisten ikärajojen vuoksi rokotukset eivät ole kuitenkaan edenneet täysin ikäjärjestyksessä. AstraZenecan rokote on sittemmin todettu tehokkaaksi myös yli 70-vuotiaille ja näitä rokotteita voidaan jatkossa antaa myös vanhemmille ikäryhmille.

THL:n linjauksen mukaan kaikki yli 70-vuotiaat rokotetaan ensin, jonka jälkeen jatketaan riskiryhmien rokottamista. Kuntakohtaiset erot rokottamisessa tullaan tasaamaan tuossa vaiheessa.

Alueella on annettu noin 8300 rokotetta tähän mennessä.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan rokotustahti nopeutuu huhtikuussa. Kunnissa valmistaudutaankin rokotusten laajentamiseen. Kunnat tiedottavat rokotusasioista omilla verkkosivuillaan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 9: 12 tapausta

Viikko 10: 9 tapausta

Viikko 11 (kuluva viikko): 23 tapausta (17.3. klo 14.02 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 569 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö