Keskiviikko 18.8.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.54)

Rovaniemi on epidemian kiihtymisvaiheessa. Muuten Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (2.8.–15.8.) on 208,8/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (9.8.–15.8.) on 95,8/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Marjanpoimijoilla todettu jälleen tartuntoja – Kemijärvellä todettiin 42 tartuntaa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 48 uutta tartuntaa. Tartunnoista 42 todettiin Kemijärvellä oleskelevilla marjanpoimijoilla. Loput kuusi tartuntaa todettiin Rovaniemellä paikkakuntalaisilla henkilöillä. Rovaniemen tartunnoista yhden alkuperä on epäselvä ja loput viisi kuuluvat aikaisempiin tartuntaketjuihin.  

Marjanpoimijoilla on todettu runsaasti koronavirustartuntoja Lapin sairaanhoitopiirin alueella viime viikkojen aikana. Marjanpoimijoilla on Rovaniemellä todettu yhteensä 170 tartuntaa ja karanteeniin on määrätty 93 henkilöä. Pelkosenniemellä koronapositiivisia marjanpoimijoita on ollut yhteensä 15 ja yksi on määrätty karanteeniin. Kemijärvellä tartuntoja on todettu 42. Savukoskella, Pellossa, Sallassa ja Posiolla on myös testattu marjanpoimijoita, mutta heidän joukostaan ei ole löytynyt yhtään koronapositiivista.  

Altistumispaikkoja Rovaniemellä 

  • Napapiirin Shellillä perjantaina 13.8. kello 11.30–12  
  • Santasportin Puhti-ravintolassa maanantaina 16.8. kello 12.00–12.30 ja tiistaina 17.8. klo 11.00–11.30 
    Santasportin tiedote 18.8.

Näissä paikoissa mainittuina aikoina vierailleita kehotetaan hakeutumaan testattavaksi matalalla kynnyksellä.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 31: 132 tapausta

Viikko 32: 112 tapausta

Viikko 33 (kuluva viikko): 57 tapausta (18.8. klo 13.54 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 1263 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.12)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Alueellinen pandemiatyöryhmä: Länsi-Pohjassa epidemia kiihtymisvaiheen kynnyksellä

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 27 koronavirustartuntaa. Tartunnoista kymmenen todettiin karanteenien sisältä, viidennes oli peräisin ulkomailta ja kolmannes todettiin rajatestauksessa. Kuluvalla viikolla on todettu tähän mennessä kymmenen uutta tartuntaa.

Tartuntojen jäljitys on toiminut hyvin ja 70-80 prosenttia alueen sisäisistä tartunnoista on pystytty jäljittämään. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Vaikka ilmaantuvuus alueella on viime viikkoina ollut nousussa, on epidemia Länsi-Pohjan alueella vielä perustasolla. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen on kuitenkin erittäin lähellä. Epidemiatilannetta tarkastellaan uudelleen pandemiatyöryhmän kokouksessa ensi viikolla.

Koronaturvallisuustoimia, eli hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä, tulee noudattaa huolellisesti. Myös maskia tulee käyttää kaikissa sosiaalisissa kontakteissa, joissa turvavälejä ei voida taata. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Rokotuskattavuus jo hyvällä tasolla – myös nuoria kannustetaan rokotuksiin

Länsi-Pohjan alueen väestöstä vähintään yhden rokotteen on saanut tähän mennessä 68 prosenttia kaikista rokotettavista. Molemmat rokotteet on saanut noin 40 prosenttia rokotettavasta väestöstä.

Nuoremmissa ikäluokissa rokottamattomia on vielä paljon. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee rokotteen ottamista kaikille yli 12-vuotiaille. Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä todennäköisemmin voidaan syksyn aikana välttää esimerkiksi ryhmäharrastusten ja koulujen lähiopetuksenkeskeyttäminen sekä muut rajoitustoimet.

Rokotusaikoja on nyt hyvin saatavissa kaikissa alueen kunnissa.

Jo ensimmäinen rokoteannos suojaa hyvin vakavalta tautimuodolta ja myös viime aikoina levinneeltä deltavariantin aiheuttamalta taudin vaikealta muodolta. Tämä virusmuoto on levinnyt etenkin nuorten keskuudessa.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 31: 29 tapausta

Viikko 32: 27 tapausta

Viikko 33 (kuluva viikko): 10 tapausta (18.8. klo 11.12mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 845 tapausta

Infektioiden torjuntayksikkö