Keskiviikko 19.5.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.00)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (3.5.–16.5.) on 9,4/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (10.5.–16.5.) on 3,4/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Yksi uusi tartunta Lapin sairaanhoitopiirissä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tapaus todettiin Sallassa ja tartunta on alun perin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 18: 7 tapausta

Viikko 19: 4 tapausta

Viikko 20 (kuluva viikko): 1 tapaus (19.5. klo 14.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 790 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.58)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä: perustasolle siirtyminen lähenee

Länsi-pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä arvioi tänään alueen epidemiatilannetta. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on ilahduttavasti laskenut. Viikolla 18 ilmaantuvuus oli 80/100 000, viikolla 19 ilmaantuvuus oli 50/100 000 ja nyt ilmaantuvuus on 21,8/100 000. Norrbottenissa todettiin viime viikolla 1016 tartuntaa ja ilmaantuvuus on n. 800/100 000. Lähinnä Ruotsin korkean esiintyvyysluvun takia työryhmä katsoi, etteivät perusvaiheen kriteerit vielä täyty, joten alue jatkaa epidemian kiihtymisvaiheessa seuraavan viikon.

Viikolla 19 tapauksia todettiin 11. Tällä viikolla tapauksia on todettu kaksi, eilisen jälkeen ei ole todettu uusia tapauksia.

Ilmaantuvuuden lasku mahdollistaa rajoitusten hitaan ja porrasteisen purkamisen STM:n ohjeen mukaisesti. Rajoitusten purkaminen ei tarkoita epidemian katoamista, vaan kaikkia voimassa olevia rajoituksia ja koronaturvaohjeita tulee edelleen tinkimättä jatkaa.

Tilanteen nopean pahenemisen vaara on edelleen olemassa, mikä tulee tiedostaa.

MeXIT- Meri-Lapin Exit suunnitelma

Pandemiatyöryhmä käsitteli kokouksessaan MeXIT-suunnitelmaa, jossa kokoontumisrajoitus puretaan kahden viikon porrastuksella 24.5. alkaen. Epidemiatilanteen kehitys luonnollisesti säätelee sitä, voidaanko purkamista nopeuttaa tai joudutaanko sitä hidastamaan. Pandemiatyöryhmän tavoitteena on hallittu rajoitusten purku, jotta lomakaudelle suunniteltuja tapahtumia alueella voitaisiin järjestää.

Kokoontumisrajoitussuositus lievenee 24.5.2021 alkaen 10 henkeen. Nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa 6.6.2021 saakka. Niitä tarkastellaan seuraavan kerran alueellisen pandemiatyöryhmän kokouksessa 26.5.2021.

Kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Länsi-Pohjan alueella on kielletty Lapin aluehallintoviraston päätöksellä niin ikään 6.6.2021 asti. Tarkemmat tiedot www.avi.fi.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Rokotustoiminta jatkuu kunnissa sitä mukaa kuin rokotteita saadaan. 36 % rokotettavasta väestöstä on Meri-Lapissa rokotettu, kun muualla Suomessa keskiarvo on 38 %. Norrbottenissa on rokotettu noin 42 % väestöstä.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 18: 13 tapausta

Viikko 19: 11 tapausta

Viikko 20 (kuluva viikko): 2 tapausta (19.5. klo 12.53 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 683 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö