Keskiviikko 2.12.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 13.30)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.  

Matkailun turvaamiseksi kehotetaan noudattamaan jopa viranomaisohjeistuksia tiukempia toimenpiteitä

Lapin sairaanhoitopiirin alueen majoitus- ja ravitsemusyritykset ovat pääsääntöisesti toimineet COVID-19 torjunnassa vastuullisesti. Lapin Matkailuelinkeinon liitto yhdessä matkailun alueorganisaatioiden kanssa on vedonnut ravintola-alan yrityksiin ja kehottaa niitä toimimaan seuraavasti: 

  • Lopettamaan anniskelun klo 22, kuten kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla tehdään tartuntariskin pienentämiseksi 
  • Vaatimaan tiloissaan kasvomaskin käyttöä sekä asiakkailta että henkilökunnalta, jos turvaväliä ei voida pitää 
  • Vahvasti korostamaan asiakkaille turvavälien ja käsi- ja yskimishygienian merkitystä sekä koronavilkun käyttöä 

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö pitää kehotusta hyvänä. Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä pitää kokouksen perjantaina 4.12., jolloin arvioidaan Lapin sairaanhoitopiirin COVID-19-tilannetta ja tarvittavia jatkotoimenpiteitä. 

Bar Ihkun tartuntaketjussa jälleen uusia tartuntoja

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu edellisen katsauksen jälkeen viisi uutta tapausta. Tapauksista yksi lasketaan edellisen viikon kokonaismäärään, joten kuluvalla viikolla tapauksia on yhteensä neljä.

Kaikki uudet tapaukset ovat Rovaniemen alueelta. Niistä kaksi liittyy Levin iltaelämästä lähteneeseen tartuntaketjuun. Kaksi tartuntaa on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Yhdessä tapauksessa tartuntalähde epäselvä. 

Levin iltaravintoloissa 19.-21.11.2020 alkaneen tartuntaketjun kokonaismäärä on nyt 14. Näistä seitsemän on todettu Lapin sairaanhoitopiirissä, viisi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, yksi Porissa ja yksi Espoossa. 

Kahden edellisen viikon (viikot 47 ja 48) perusteella ilmaantuvuusluku on 32,5/100 000 asukasta. (korjattu 2.12. klo 13.30)

Edellisen viikon (viikko 48) perusteella ilmaantuvuusluku on 23,1/100 000 asukasta. (korjattu 2.12. klo 13.30)

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 47: yhteensä 11 tapausta

Viikko 48: yhteensä 27 tapausta (korjattu 2.12. klo 13.30)

Viikko 49 (kuluva viikko): 4 tapausta (2.12. klo 13.30 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 336 tapausta, joista 31 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 13.26)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia ei ole vielä tullut ilmi. Sairaalahoidon suhteen tilanne on pysynyt rauhallisena eikä tehohoidossa ole yhtään COVID-19-potilasta.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 60/100 000 asukasta.

Joukkokokoontumisia vältettävä vuoden loppuun saakka

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa suositusta, ettei yli 10 hengen tilaisuuksia järjestettäisi. Suositus on voimassa vuoden loppuun saakka. Kokoontumisrajoituksen jatkaminen on perusteltua juhlakauden kynnyksellä, koska epidemiatilanne on vakava lähialueilla, Pohjois-Pohjanmaalla ja länsirajan takana.

Vaikka aluehallintovirastojen määräykset eivät koske hengellisiä tilaisuuksia, epidemian leviämisriski koskee myös näitä kokoontumisia. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee siksi, ettei yli 10 henkilön kokoontumisia järjestettäisi myöskään seurakunnissa. Muun muassa yhteislaulu on todettu tartuntojen leviämisen suhteen hyvin riskialttiiksi.

Lapset saavat harrastaa

Myös alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnat ovat olleet tauolla viime viikot. Alueellinen pandemiatyöryhmä totesi, että alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia voidaan nyt jatkaa, koska epidemiatilanne on alueella rauhoittumaan päin. Koronaturvallisuusohjeita, turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa on lasten ja nuorten harrastuksissakin noudatettava huolellisesti.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille. Löydät ne myös tämän sivuston etusivulta.

Sairauslomatodistuksen haku tartuntariski

Osa alueen työnantajista on ohjeistanut hengitystieinfektio-oireisia työntekijöitään hakemaan viikonloppuisin sairauslomatodistuksen Mehiläinen Länsi-Pohjan akuuttiklinikalta. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että työnantajat tässä epidemiatilanteessa hyväksyisivät sairausloman työntekijän omalla ilmoituksella. Todistusasiat kuormittavat akuuttiklinikkaa ja hidastavat hoitoa tarvitsevien palvelua.

Viikonloppuisin kaikki oireilevat Länsi-Pohjan asukkaat voivat tarvittaessa hakeutua Tornion koronavirusnäytteenottoon, joka toimii ajanvarauksella. Ajanvarausohjeen voi katsoa Youtubessa.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 47: yhteensä 27 tapausta

Viikko 48: yhteensä 11 tapausta

Viikko 49 (kuluva viikko): 0 tapausta (2.12. klo 13.26 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 306 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö