Keskiviikko 2.2.2022

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 2.2. klo 15.08)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (17.–30.1.) on 2514,0/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (24.–30.1.) on 1276,7/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Suurin osa sairaanhoitopiirin tartunnoista todetaan edelleen Rovaniemellä

Tiistain jälkeen on todettu 256 uutta koronatartuntaa.

Kuluvalla viikolla tartuntatapauksia on raportoitu yhteensä 644. Tapauksista suurin osa (78 %) on todettu Rovaniemellä.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 3: 1442 tapausta
Viikko 4: 1493 tapausta
Viikko 5 (kuluva viikko): 644 tapausta (2.2. klo 15.08 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 10525 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 2.2.)

18 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos89,6 %88,9 %87,4 %
2. annos86,8 %86,0 %84,7 %
3. annos57,8 %54,8 %54,9 %
Rokotuskattavuus 18 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos81,2 %79,1 %78,0 %
2. annos76,3 %74,8 %73,7 %
3. annos47,8 %44,8 %44,8 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 2.2. klo 13.16)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Tartuntamäärät kasvussa – tautihuippu vielä saavuttamatta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on kuluvalla viikolla keskiviikkoaamuun mennessä todettu 245 koronavirustartuntaa. Tartuntamäärät ovat edelleen kasvussa. Viime viikolla alueella todettiin noin 650 tartuntaa.

Viime viikolla tehdyn päätöksen mukaan kaikkia altistuneita ei enää jäljitetä eikä kaikkia altistuneita ja tartunnan saaneita määrätä enää karanteeniin tai eristykseen. Lieväoireisia on kehotettu pysymään eristyksissä omaehtoisesti, mutta koronatestiin hakeutuminen ei ole enää välttämätöntä. Testimäärien perusteella testiin hakeudutaan kuitenkin edelleen herkästi.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhteensä 19 koronapotilasta. Länsi-Pohjan keskussairaalassa on hoidossa seitsemän koronapotilasta, joista viidellä koronatartunta on hoidon ensisijainen syy. Tehohoitoa ei tällä hetkellä tarvita. Terveyskeskusvuodeosastoilla on hoidossa 12 koronapotilasta, joista noin puolet on hoidossa koronatartunnan vuoksi.

Terveydenhuollossa henkilökunnan poissaolot ovat viime viikkoina lisääntyneet. Hengitystieoireista kärsiviä sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviä kehotetaan edelleen hakeutumaan herkästi koronatestiin. Altistuneet ja sairastuneet sote-työntekijät sekä heidän perheenjäsenensä asetetaan yhä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin tai eristykseen. Poissaolot eivät kuitenkaan ole vielä merkittävästi vaikuttaneet palveluiden järjestämiseen.

Rajoitukset jatkuvat, rokottautumista suositellaan yhä

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee nykyisten rajoitusten jatkamista, koska alue on tartuntojen jyrkän nousun vaiheessa. Tautihuippua ei ole vielä saavutettu. Rajoitukset ovat välttämättömiä, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön poissaolot ja sairaalakuormitus eivät kasvaisi kohtuuttomasti. Lähialueilla rajoituksia on jo lievennetty.

Yleisötilaisuuksia koskevista rajoituksista päättää Lapin aluehallintovirasto. Tällä hetkellä voimassa on päätös, joka kieltää sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee yhä rokottautumista koronaa vastaan. Rokote suojaa edelleen hyvin taudin vakavilta muodoilta, vaikka uudet variantit näyttävät kiertävän rokotteen antamaa suojaa. Kunnat tiedottavat rokotuksista ja niiden aikatauluista omilla verkkosivuillaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: vs. johtajaylilääkäri Petra Portaankorva, p. 040 168 5211

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 3: n. 450 tapausta
Viikko 4: n. 650 tapausta
Viikko 5 (kuluva viikko): 245 tapausta (2.2. klo 13.16 mennessä)

Infektioiden torjuntayksikkö