Keskiviikko 20.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.52)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 1 ja 2) on 21,4/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 2 osalta on 4,3/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Neljä uutta tapausta Lapin sairaanhoitopiirissä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta koronavirustapausta. Tapauksista kolme todettiin Kolarissa ja ne liittyvät kaikki samaan tartuntaketjuun, joka on lähtöisin Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Lisäksi Kittilässä todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.

Rokotukset etenevät hyvin Lapin sairaanhoitopiirissä. Kaikissa sairaanhoitopiiriin kuuluvissa kunnissa on aloitettu ympärivuorokautisen hoivan, kotihoidon sekä yli 80-vuotiaiden henkilöiden rokotukset.

Virusvarianttien todentamiseksi kaikki ulkomailta Suomeen tulevat henkilöt suositellaan testattavan maahan tullessa sekä kolme vuorokautta maahantulon jälkeen. Mikäli tulos on positiivinen, näyte lähetetään tarkempaan geenianalyysiin virusvarianttien, eli muuntovirusten tunnistamiseksi.

Kolarissa Äkäslompolon koulussa koronatapaus 20.1. – oppilaat ja henkilökunta karanteeniin

Äkäslompolon koulussa on todettu tänään 20. tammikuuta koronatapaus. Äkäslompolon koulun oppilaat (0.–6.-luokka), opettajat ja muu henkilökunta on asetettu karanteeniin 10 vuorokauden ajaksi altistumisen vuoksi. Opetus jatkuu etäopiskeluna. Karanteeni ei koske altistuneiden perheenjäseniä. Tämän hetkisen tiedon mukaan Äkäslompolon koulun oppilaiden ja henkilökunnan ulkopuolista altistumista ei ole tapahtunut. Koronatestiin tulee hakeutua pienimmissäkin flunssan kaltaisissa oireissa: Kolarin terveyskeskuksen koronaohjeet

Kolarin kunnan tiedote 20.1.2021

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 1: 20 tapausta

Viikko 2: 5 tapausta

Viikko 3 (kuluva viikko): 8 tapausta (20.1. klo 12.52 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 451 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.48)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa ei ole todettu vielä muuntovirusta

Viikolla 2 koronavirusnäytteitä otettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 664, joista 15 oli positiivisia. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä kymmenen.

Yhtään muuntuneen koronaviruksen tartuntaa ei Länsi-Pohjassa ole toistaiseksi todettu. Epidemia on alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset alueella ovat voimassa 18.2.2021 saakka. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Lisäksi alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että toisen asteen oppilaitoksissa käytetään etäopetusta kunnassa vallitsevan epidemiatilanteen mukaan. Lähiopetustilanteisiin suositellaan osallistuvan enintään kymmenen henkeä kerrallaan. Lähiopetuksessa on noudatettava koronaturvallisuusohjeita ja huolehdittava riittävistä turvaväleistä sekä maskin käytöstä.

Kunnissa varauduttu joukkorokotuksiin

Alueen kunnissa rokotukset ovat käynnistyneet hyvin. Tähän mennessä on rokotettu terveydenhuollon henkilökuntaa ja rokotukset hoivakodeissa ovat alkaneet.

Kunnat ovat varautuneet aloittamaan myös kuntalaisten joukkorokotukset helmikuun alkupuolella. Rokotusaikataulu tarkentuu kuitenkin sen mukaan, milloin ja kuinka paljon rokotetta saadaan Suomeen ja alueen kuntiin. Kunnat tiedottavat asukkaitaan rokotuspaikoista ja ajanvarauksesta, kun aikataulu varmistuu. Väestön rokotusten alkamisesta tullaan tiedottamaan laajasti.

Tornion ja Haaparannan rajalla on varauduttu massatestauksen aloittamiseen. Kaikille rajan ylittäjille vapaaehtoinen koronatestaus aloitetaan rajalla 25.1.2021. Tätä varten rajan koronanäytteenottoon on lisätty kontteja ja rekrytoitu henkilökuntaa.

Massatestaus on tarkoitettu ainoastaan rajanylittäjille. Muuten Tornion näytteenottopiste toimii edelleen ajanvarauksella. Ajanvarausohjeen voi katsoa YouTubesta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 1: 25 tapausta

Viikko 2: 15 tapausta

Viikko 3 (kuluva viikko): 10 tapausta (20.1. klo 13.48 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 420 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö