Keskiviikko 21.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.42)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Epidemian kolmas aalto Suomessa on lähtenyt laskuun maaliskuun puolivälin jälkeen. Pohjoisessa ja keskisessä Suomessa sairaanhoitopiirit ovat laajasti epidemian perustasolla, lukuun ottamatta Länsi-Pohjaa. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirit kattavat lähinnä eteläisen Suomen. COVID-19 -tilanne on kuitenkin parantumassa koko maassa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (5.–18.4.) on 8,6/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (12.–18.4.) on 1,7/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja kuluvalla viikolla

Lapin sairaanhoitopiirissä tilanne vaikuttaa tartuntojen suhteen edelleen rauhalliselta: kuluvalla viikolla ei ole todettu yhtään uutta tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 14: 8 tapausta

Viikko 15: 2 tapausta

Viikko 16 (kuluva viikko): 0 tapausta (21.4. klo 12.42 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 757 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.18)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kiihtymisvaihe jatkuu – koronasuosituksiin pieniä lievennyksiä

Epidemiatilanne on viime viikkoina rauhoittunut Pohjois-Suomessa ja valtakunnallisestikin, mutta Norrbottenin vaikea tilanne heijastuu myös Länsi-Pohjaan. Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 12 koronavirustartuntaa ja kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on todettu kuusi. Tartuntaketjut kulkevat molempiin suuntiin yli rajan.

Karanteeniin määrättyjä on sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä noin 400. Epidemian painopiste on edelleen Torniossa, mutta karanteeniin määrättyjä on lähes kaikissa alueen kunnissa. Epidemiatilanne on alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa nykyisten koronasuositusten voimassaoloa 9.5.2021 saakka pienin lievennyksin. Aluehallintoviraston asettama kuuden hengen kokoontumisrajoitus on voimassa niin ikään 9.5. saakka.

Koska ikääntyneiden rokotukset ovat edenneet alueella hyvin, alueellinen pandemiatyöryhmä katsoi, että uimahallit voivat olla auki rajoitetusti yli 70-vuotiaille koronaturvallisuusohjeita noudattaen. Myös aikuisten ulkona tapahtuvat ryhmäliikuntalajit on sallittu lajiliittojen ohjeiden mukaisesti.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille. Epidemiatilannetta ja koronasuosituksia tarkastellaan seuraavan kerran pandemiatyöryhmän kokouksessa 28.4.2021.

Virusmuunnoksista kaksi jatkotartuntaa

Viime viikolla alueellinen pandemiatyöryhmä kertoi, että kahdessa alueella otetussa näytteessä oli todettu eteläafrikkalaista virusvarianttia. Tartunnat johtivat laajoihin altistumisiin ja jatkotartuntoja on todettu kaksi. Oireettomien altistuneiden testauksissa jatkotartuntoja ei löydetty.

Rokotukset ovat viime viikkoina edenneet Länsi-Pohjassa hyvin. Alueelle saatavien rokotemäärien arvioidaan kasvavan lähiviikkoina. Tämän hetkisen arvion mukaan kaikki yli 70-vuotiaat, jotka haluavat ottaa rokotteen, saavat sen kuun vaihteeseen mennessä.

Kunnat tiedottavat rokotuksista ja ajanvarauksesta omilla verkkosivuillaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 14: 14 tapausta

Viikko 15: 12 tapausta

Viikko 16 (kuluva viikko): 6 tapausta (21.4. klo 13.18 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 613 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö