Keskiviikko 21.7.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.33)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (5.–18.7.) on 63,3/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (12.–18.7.) on 26,5/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Seitsemän uutta tartuntaa – tartuntaketjut saatu selvitettyä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu seitsemän uutta tartuntaa. Kaikissa tartunnoissa tartuntaketjut ovat selvillä.

Sekä Sallassa että Muoniossa todettiin kummassakin yksi ulkopaikkakuntalaisen henkilön tartunta. Molemmissa tapauksissa tartunnan lähde on alueen ulkopuolella. Loput viisi tartuntaa todettiin Rovaniemellä paikkakuntalaisilla henkilöillä. Kaksi niistä liittyy rovaniemeläisen yökerhon jatkotartuntoihin ja tartunnan saaneet ovat olleet valmiiksi karanteenissa. Yksi liittyy Tornion kurssitoimintaan liittyvään tartuntaketjuun ja myös hän on ollut valmiiksi karanteenissa. Näiden lisäksi yhdellä paikkakuntalaisella todettiin alueen ulkopuolelta saatu tartunta ja toisella paikkakuntalaisella ulkomailta saatu tartunta.

Viime viikolla (viikko 28) Lapin sairaanhoitopiirin alueella tehtiin yhteensä 3789 koronavirustestiä. Positiivisia näytteitä suhteessa tutkimusmäärään oli 0,82 prosenttia.

Tiistaihin 20.7. mennessä Lapin sairaanhoitopiirin koko väestöstä 1. rokoteannoksen saaneita oli 63,2 prosenttia ja kaksi annosta saaneita oli 25,2 prosenttia.
Koko Suomen väestöstä 1. rokoteannoksen saaneita oli 63,9 prosenttia ja kaksi annosta saaneita oli 27,8 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 27: 43 tapausta

Viikko 28: 31 tapausta

Viikko 29 (kuluva viikko): 10 tapausta (21.7. klo 14.33 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 893 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.40)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Rokotteen ottaminen helpottaa matkustamista – myös Ruotsin vierailuja

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kolme uutta tartuntaa.

Länsi-Pohjan alueellisen pandemiatyöryhmän tiedote 21.7.2021:
Koronaepidemia on Länsi-Pohjassa perustasolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus on jonkin verran lisääntynyt. Viime viikolla tapauksia todettiin kuusi. Näistä puolessa tapauksista tartunnanlähde oli tuntematon. Tämä tarkoittaa sitä, että koronavirustautia on alueella vapaana liikkeellä.

Tällä viikolla uusia tapauksia on ollut yhteensä 10 tähän mennessä. Taudin saamisen riski on olennaisesti pienempi, mikäli noudattaa aiempia koronaturvaohjeita. Myös rokotteen hakeminen oman ikäryhmän mukana pienentää merkittävästi taudin riskiä ja suojaa erinomaisesti vakavalta tautimuodolta. Täydellinen rokotussarja eli kaksi rokotetta vaaditaan jatkossa vapaampaan matkailuun Euroopassa. Rokotteen ottaminen helpottaa myös Ruotsissa vierailuja rajan ylitse, sillä rokotettua ei testata rajalla. Todistus rokotuksista on oltava mukana.

Pandemiatyöryhmä kehottaakin kaikkia yli 16-vuotiaita hakeutumaan koronarokotukseen oman kotikunnan tarjoamana ajankohtana.

Sisärajavalvonta päättyy 25.7.2021 rajanylityspaikoilla. Terveysturvallisuustoimet jatkuvat kuitenkin ennallaan ja rajavartiolaitos toimii edelleen tartuntatautiviranomaisten tukena rajalla tarkastaen terveystodistuksia.

Pandemiatyöryhmä muistuttaa, että rajanylittäjien on syytä etukäteen perehtyä vaadittaviin todistuksiin rajanylityksen sujuvoittamiseksi. Lisäksi on syytä huomioida, että tartuntatautilaki velvoittaa jatkotestiin ohjattuja kolmen – viiden päivän kuluttua maahan saapumisesta huolehtimaan itse testissä käymisestä oleskelupaikkakunnalla tai kotipaikkakunnalla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 27: 4 tapausta

Viikko 28: 6 tapausta

Viikko 29 (kuluva viikko): 10 tapausta (21.7. klo 13.40 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 755 tapausta

Infektioiden torjuntayksikkö