Keskiviikko 24.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.42)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 6 ja 7) on 70,2/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 7 osalta on 44,5/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Kahden Rovaniemen MM-ralliin osallistuvan henkilön aiemmin todetut positiiviset testit todettiin vanhoiksi tartunnoiksi – heidän kohdallaan ei tartuntavaaraa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu viisi uutta tapausta. Tapauksista kaksi todettiin Kolarissa ja tartunnat liittyvät aiempiin tartuntaketjuihin. Kaksi tartuntaa todettiin Pelkosenniemen Pyhätunturilla ja ne liittyvät Pyhätunturin tartuntoihin. Näiden lisäksi yksi tartunta todettiin Sodankylän Luostolla ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.

MM-ralleihin osallistuvan kahden henkilön aiemmin todetut positiiviset koronatestit on todettu tarkemmissa tutkimuksissa vanhoiksi positiivisiksi, eli henkilöt ovat sairastaneet taudin jo aiemmin, eivätkä he näin ollen ole enää tartuttavia. Tästä syystä näihin kahteen tapaukseen liittyvät eristykset ja karanteenit voidaan purkaa, sillä tartunnan vaaraa ei ole.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 6: 30 tapausta

Viikko 7: 52 tapausta (tieto korjattu 24.2. klo 12.42: siirretty yksi aiemmin viikolle 8 merkitty tapaus)

Viikko 8 (kuluva viikko): 15 tapausta (24.2. klo 12.42 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 604 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.56)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Turvallisuustoimet huomioitava edelleen tarkkaan – ennakointi tärkeää

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta tapausta. Tapausmäärien vähenemisestä huolimatta on edelleen tärkeää huolehtia koronaturvatoimista tarkasti. Myös sosiaalisten kontaktien määrä tulee pitää mahdollisimman pienenä.

Epidemiatilanne Etelä-Suomessa heikkenee koko ajan

Kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on:

  • Uudellamaalla 209
  • Norrbottenissa n. 400
  • Länsi-Pohjassa 35
  • Koko Suomessa 105

Epidemian paheneminen näkyy Etelä-Suomessa sairaala- ja tehohoidon kasvuna. Samalla herkemmin leviävien muunnosvirusten määrä tapauksista on nopeasti noussut.

Länsi-Pohjassa sairaalahoidon kapasiteetti on hyvin rajallinen. Epidemiatilanteen paheneminen tuleekin estää ennakoinnilla. Meri-Lapissa hiihtolomaa vietetään viikolla 10 (8.–14.3.). Vuosi sitten keväällä laajoja tartuntaketjuja levisi tunturikeskuksista eri puolelle Suomea. On erittäin tärkeää harkita kuinka hiihtolomansa viettää ja millä tavoin pystyy noudattamaan koronaturvatoimia sen aikana.

Vältetään rokotusvuorojen kyselemistä: seurataan kuntien tiedotusta

Rokotukset etenevät kunnissa sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Kunnat tiedottavat rokotusasioista internet-sivuillaan. Kaikki halukkaat tulevat saamaan rokotteen oman ikä- tai riskiryhmän mukaan. Rokotusvuorojen kyselyä tulee välttää, sillä tällä hetkellä se ruuhkauttaa terveydenhuoltoa turhaan. Omaa vuoroa voi odottaa rauhassa tiedottamista seuraten.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 6: 19 tapausta

Viikko 7: 12 tapausta

Viikko 8 (kuluva viikko): 4 tapausta (24.2. klo 9.56 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 520 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö