Keskiviikko 25.11.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 12.14)

Lapin sairaanhoitopiiri on edelleen perusvaiheessa.

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tartunta. Tartunta liittyy Rovaniemen vastaanottokeskuksen tartuntaketjuun. Kyseisessä tapauksessa altistuneita on vähän.

Turvallisuusohjeita on nyt erittäin tärkeää noudattaa, jotta tilanne pysyy sairaanhoitopiirin alueella rauhallisena

Sairaanhoitopiirin alueella viimeaikaisten tartuntojen alkuperiä ei ole pystytty selvittämään. Tältä osin on tärkeää, että testiin hakeudutaan vähäisissäkin oireissa, ja pysytään kotona testitulosten saapumiseen saakka. Tällä tavoin minimoidaan tartuntariski.

Vaikka tilanne on sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä rauhallinen, on kaikkia turvallisuusohjeita nyt erittäin tärkeää noudattaa tarkasti, sillä muualla maassa on alueita, joissa tilanne on vakava.

Turvavälejä tulee noudattaa, ja mikäli se ei ole mahdollista, käytetään maskia. Muut turvallisuusohjeet löydät etusivulta ja sairaanhoitopiirin voimassa olevat suositukset ja rajoitukset täältä: https://koronaturvallinenlappi.fi/voimassaolevat-koronasuositukset-ja-rajoitukset-lapin-sairaanhoitopiirin-alueella/

Kahden edellisen viikon (viikot 46 ja 47) perusteella ilmaantuvuusluku on 31,6/100 000 asukasta.

Edellisen viikon (viikko 47) perusteella ilmaantuvuusluku on 9,4/100 000 asukasta.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 46: yhteensä 26 tapausta

Viikko 47: yhteensä 11 tapausta

Viikko 48 (kuluva viikko): yhteensä 6 tapausta (25.11. klo 12.33 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 311 tapausta, joista 30 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 12.13)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Tapausmäärien kasvu taittumassa – tiukat rajoitukset edelleen tarpeen

Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on raportoitu neljä. Tartuntamäärien kasvu on saatu viimeisten kahden viikon aikana taittumaan, mutta epidemiatilanne on Länsi-Pohjassa edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa otettiin viime viikolla 967 koronavirusnäytettä ja todettiin 27 uutta tapausta. Tartuntojen jäljittäminen onnistuu yli 80 prosentissa tapauksia. Uusista tapauksista 75 prosenttia on ilmaantunut jo karanteenissa oleville.

Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä maan toiseksi korkein: 96,9/100 000 asukasta.

Rajoitusten voimassaolo jatkuu

Alueellinen pandemiatyöryhmä antoi viime viikolla vahvan suosituksen, ettei yli kymmenen hengen kokoontumisia tulisi nyt järjestää. Suosituksen oli määrä olla voimassa 2.12.2020 saakka.

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa kaikkien muidenkin voimassa olevien suositusten ja rajoitusten voimassaoloa 13.12.2020 saakka. Vaikka tartuntamäärien kasvu on hidastunut, on edelleen vaarana, että epidemiatilanne kääntyy nopeasti huonompaan suuntaan.

Pandemiatyöryhmä totesi kokouksessaan väestön toimivan suositusten mukaisesti ja esittää siitä kaikille kiitoksen. Esimerkiksi kasvomaskin käyttö on lisääntynyt.

Sosiaali- ja terveysministeriö on eilen antanut ohjeita epidemian leviämisvaiheen kynnyksellä oleville alueille. Länsi-Pohjassa näiden ohjeiden mukaiset rajoitukset ovat olleet jo käytössä viime viikkoina. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Kontrollinäytteille ei tarvetta

Osa alueen työnantajista on vaatinut koronainfektion sairastaneilta työntekijöiltään negatiivisen testituloksen ennen töihin paluuta. Kontrollinäytteet ovat kuitenkin turhia, sillä herkät menetelmät voivat antaa väärän positiivisen tuloksen vielä viikkojen kuluttua taudin parantumisesta.

Koronainfektion sairastanut ja siitä parantunut, oireeton henkilö ei ole enää tartuntavaarallinen, vaikka testitulos olisi positiivinen. Häntä ei voida myöskään positiivisen näytteen perusteella asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Näin ollen kontrollinäytteiden tutkiminen vain kuormittaa laboratorioita turhaan.

–Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 46: yhteensä 29 tapausta

Viikko 47: yhteensä 27 tapausta

Viikko 48 (kuluva viikko): yhteensä 4 tapausta (25.11. klo 11.35 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 294 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö