Keskiviikko 26.5.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.14)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (10.5.–23.5.) on 6,0/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (17.5.–23.5.) on 2,6/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja kuluvalla viikolla

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu yhtään tartuntaa.

Rokotekattavuus 24.5.2021:

Lapin sairaanhoitopiirin väestö:
1. annoksen saaneita: 39,6 prosenttia
2. annoksen saaneita: 9,9 prosenttia

Koko Suomen väestö:
1. annoksen saaneita: 41,1 prosenttia
2. annoksen saaneita: 6,8 prosenttia

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 19: 4 tapausta

Viikko 20: 3 tapausta

Viikko 21 (kuluva viikko): 0 tapausta (26.5. klo 12.14 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 792 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.38)

Länsi-Pohja palaa perustasolle – kokoontumisrajoitukset lievenevät 7.6.2021

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin neljä koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 13,4 sataatuhatta asukasta kohti. Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on todettu tähän mennessä kaksi. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Koska tartuntamäärät ja ilmaantuvuus ovat selkeässä laskussa, päätti alueellinen pandemiatyöryhmä, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alue palaa epidemian perustasolle.

Aluehallintoviraston määräämä kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on voimassa 6.6.2021 saakka. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee vahvasti, että kokoontumisrajoitusta noudatetaan myös yksityistilaisuuksissa. Kokoontumisrajoituksia aletaan purkaa 7.6.2021 alkaen, mikäli epidemiatilanne pysyy hallinnassa.

Ruotsin puolella Norrbottenissa epidemiatilanne on edelleen vaikea, ja tämä saattaa nopeasti muuttaa tilannetta Länsi-Pohjassa. Havaittavissa on myös väestön väsymistä rajoituksiin ja koronaturvallisuustoimiin, mikä on viime viikkoina johtanut laajoihin altistumisiin alueella. Puolet viikon aikana tulleista tartunnoista ovat tuntemattomista lähteistä. Alueella on edelleen oireettomilla henkilöillä aktiivista tautia. Alkukesän juhlat aiheuttavat riskin, että epidemiatilanne huononee nopeasti uudelleen.

Jotta epidemiatilanne säilyisi hyvänä, tulee koronavirustestiin edelleen hakeutua lievilläkin oireilla. Myös koronaturvallisuusohjeita (turvavälit, maski, käsihygienia) tulee yhä noudattaa huolellisesti. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Rokotusaikoja vapaana runsaasti

Rokotukset ovat edenneet kunnissa hyvin ja rokotusaikoja on tälläkin hetkellä varattavissa runsaasti. Joissakin kunnissa rokotettavien ikärajoja on laskettu, koska rokotteita on hyvin saatavissa. Esimerkiksi Keminmaassa on loppuviikon aikana paljon vapaita rokotusaikoja yli 35-vuotiaille.

Kuntalaisten rokotusaktiivisuus on huolestuttavasti laskenut ja pelkona on, että rokotusaikoja jää käyttämättä. Varattujen aikojen käyttämättä jättäminen aiheuttaa ongelmia, koska rokotteita voi säilyttää vain rajoitetun ajan.

Rokotuksiin kannattaa nyt hakeutua aktiivisesti, jotta rokotuskattavuus alueella saataisiin hyvälle tasolle. Rokotuksen ottaminen voi lähitulevaisuudessa helpottaa myös matkustamista. Monet maat edellyttävät maahantulijoilta, että koronarokote on otettu.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 19: 11 tapausta

Viikko 20: 4 tapausta

Viikko 21 (kuluva viikko): 2 tapausta (26.5. klo 8.23 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 687 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö