Keskiviikko 28.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.00)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Epidemian kolmas aalto Suomessa on lähtenyt laskuun maaliskuun puolivälin jälkeen. Pohjoisessa ja keskisessä Suomessa sairaanhoitopiirit ovat laajasti epidemian perustasolla, lukuun ottamatta Länsi-Pohjaa. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirit kattavat lähinnä eteläisen Suomen. COVID-19 -tilanne on kuitenkin parantumassa koko maassa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (12.–25.4.) on 5,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (19.–25.4.) on 3,4/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu yhtään uutta tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 15: 2 tapausta

Viikko 16: 4 tapausta

Viikko 17 (kuluva viikko): 12 tapausta (28.4. klo 12.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 773 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.58)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Muuntovirus jyllää Länsi-Pohjassa – kiihtymisvaihe jatkuu yhä

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 29 koronavirustartuntaa. Tarkastuslaskennassa löytyi yksi tartunta jo aiemmin ilmoitettujen lisäksi. Viime viikon tartuntojen joukosta on löytynyt viruksen niin sanottua brittimuunnosta sekä viisi eteläafrikkalaisen muunnosviruksen aiheuttamaa tapausta.

Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on todettu tähän mennessä kuusi. Epidemian pääpaino on yhä Torniossa, mutta altistuneita ja karanteeniin määrättyjä on lähes kaikissa alueen kunnissa.

Epidemiatilanne on Länsi-Pohjassa viimeviikkoina vaikeutunut, mutta alueellinen pandemiatyöryhmä katsoi, että leviämisvaiheen kriteerit eivät alueella vielä täyty. Näin ollen Länsi-Pohja jatkaa epidemian kiihtymisvaiheessa.

Lakkiaiset suositellaan siirrettäväksi syksyyn

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa nykyisten koronasuositusten voimassaoloa 23.5.2021 saakka. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille. Suosituksia tarkastellaan viikoittain ja niitä puretaan epidemiatilanteen niin salliessa.

Aluehallintovirasto tekee oman päätöksensä kokoontumisrajoituksia ja turvavälejä koskien. Nämä rajoitukset on otettava huomioon aikuisten ryhmäliikuntaharjoitusten järjestämisessä myös ulkotiloissa. Määräyksiä turvaväleistä huolehtimiseen on tulossa.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että lukiot järjestäisivät lakkiaiset viime vuoden tapaan vasta syksyllä. Tämän hetkisen arvion mukaan rokotuskattavuus on syksyllä jo varsin hyvä, ja juhlia voidaan silloin järjestää turvallisemmin

Ostosmatkalaiset kuormittavat testauspisteitä: rajan massatestauspiste ei ole tarkoitettu ostosmatkalaisten rajanylitystodistuksia varten

Alueellinen pandemiatyöryhmä muistuttaa, että kuntien näytteenottopisteitä ei ole tarkoitettu oireettomille henkilöille, jotka tarvitsevat todistuksen Ruotsiin suuntautuvaa ostosmatkaa varten. Oireettomien ostosmatkalaisten testaaminen kuluttaa terveydenhuollon resursseja tarpeettomasti ja viivästyttää oireisten potilaiden testaamista.

Rajalla sijaitseva massatestauspiste on tarkoitettu maahantulijoiden testaamiseen – ei ostosmatkalaisten rajanylitystodistuksia varten.

Länsi-Pohjassa rokotetta ei voi vielä toukokuun alussa valita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi viime viikolla suosituksen, että 65-69-vuotiaat perusterveet henkilöt voivat toukokuun alusta alkaen valita mitä rokotetta ottavat. Länsi-Pohjan alueella tämä valinnanvapaus ei tule voimaan vielä toukokuun alussa, koska riskiryhmien rokottaminen on kesken.

AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille on kunnissa hyvin saatavilla. Rinnakkain annetaan myös mRNA-rokotteita, mutta näiden saatavuus ei tällä hetkellä mahdollista rokotteen valintaa. Vapaana olevat rokotusajat kannattaa hyödyntää, jotta rokotteen saaminen ei viivästy. Kunnat tiedottavat rokotuksista omilla verkkosivuillaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 15: 12 tapausta

Viikko 16: 29 tapausta (28.4. klo 12.58 mennessä)

Viikko 17 (kuluva viikko): 6 tapausta (28.4. klo 12.58 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 642 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö