Keskiviikko 3.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.38)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 3 ja 4) on 42,8/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 4 osalta on 18,8/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lyhytaikainen opiskelijavaihto suositellaan tilapäisesti keskeytettäväksi

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tartunta. Tartunta todettiin Rovaniemellä ja kyseessä on aiempaan tartuntaketjuun liittyvä jo karanteenissa olevan henkilön lähipiiritartunta.

Sekä Suomeen suuntautuva että Suomesta lähtevä lyhytaikainen opiskelijavaihto suositellaan keskeytettäväksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lyhytaikaisella opiskelijavaihdolla tarkoitetaan lyhyitä, esimerkiksi viikkoja kestäviä intensiivikursseja, kieli- ja kulttuurivaihtoja sekä muita lukukautta lyhyempiä vaihtojaksoja.

Syynä on luonnollisena osana opiskelijavaihtoon liittyvät opiskelijoiden kokoontumiset, jotka voivat aiheuttaa riskin tartuntojen leviämiselle. Kurssit järjestetään pääsääntöisesti etäopetuksena, jolloin lyhyissä opiskelijavaihdoissa keskitytään lähinnä opiskelijoiden väliseen sosiaaliseen kanssakäymiseen. Koronavirusta esiintyy useimmissa maissa selkeästi enemmän kuin Suomessa.

Jyväskylän laajat altistumiset ja poikkeuksellisen laajat koronatartunnat ovat osoittaneet, että opiskelijoiden kokoontumiset voivat muodostaa riskin epidemian kiihtymiselle.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 3: 28 tapausta (korjattu 3.2. klo 11.38)

Viikko 4: 22 tapausta

Viikko 5 (kuluva viikko): 3 tapausta (3.2. klo 11.38 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 496 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.22)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä: Rajoituksista ei varaa tinkiä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu viisi uutta koronavirustapausta. Kuluvalla viikolla tautitapauksia on todettu yhteensä 13.

Viikolla 4 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella otettiin yhteensä 864 koronavirusnäytettä, joista 29 oli positiivisia (aiemmin ilmoitettu 27 tapausta muuttunut korjauslaskennassa).

Viime viikolla Torniossa aloitettiin rajanylittäjien massatestaus. Tartuntoja on tämän myötä todettu aiempaa enemmän, koska rajanylittäjät ovat valtaosin oireettomia, joita ei muutoin testata. Valtaosa uusista tartunnoista on todettu Ruotsin puolella asuvilla rajanylittäjillä. Yhtään muuntunutta koronavirustartuntaa ei Länsi-Pohjassa ole toistaiseksi todettu. Myös sairaalahoidon suhteen tilanne on pysynyt rauhallisena. Epidemia on alueella yhä kiihtymisvaiheessa.

Rajoitukset koskevat myös urheilua

Nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa 18.2.2021 saakka. Niitä tarkastellaan seuraavan kerran alueellisen pandemiatyöryhmän kokouksessa 10.2.2021. Tämänhetkisessä epidemiatilanteessa rajoituksia ei ole mahdollista löysätä.

Kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Länsi-Pohjan alueella on kielletty Lapin aluehallintoviraston päätöksellä niin ikään 18.2.2021 asti. AVI on tarkentanut yleisötilaisuuksien määritelmää niin, että myös erilaiset massaurheilutapahtumat lasketaan yleisötilaisuuksiksi, vaikka paikalla ei olisi yleisöä. Tarkemmat tiedot: Aluehallintovirasto

Yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat ryhmämuotoiset harrastustoiminnat suositellaan keskeytettäväksi 18.2.2021 saakka. Suositus koskee myös SM-tason ryhmäkilpaurheilua. Kunnat tekevät liikuntapaikkojen käytöstä ja niiden sulkemisesta omat päätöksensä.

Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa ei ole rajoituksia, mutta koronaturvallisuusohjeita (maski, turvaväli, käsihygienia) tulee jatkaa entiseen tapaan.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 3: 17 tapausta

Viikko 4: 29 tapausta (korjattu 3.2. klo 14.22)

Viikko 5 (kuluva viikko): 13 tapausta (3.2. klo 14.22 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 469 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö