Keskiviikko 3.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.54)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 7 ja 8) on 79,6/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 8 osalta on 35,1/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Kaksi uutta tartuntaa Lapin sairaanhoitopiirissä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta tapausta. Kittilässä todettiin tartunta, jonka alkuperä on Ruotsi. Pelkosenniemellä todettiin tartunta, jossa henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 7: 52 tapausta

Viikko 8: 41 tapausta

Viikko 9 (kuluva viikko): 14 tapausta (3.3. klo 13.59 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 644 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.02)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Epidemiatilanne rauhoittumassa – leviämisvaiheen rajoitukset jatkuvat

Viikolla 8 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla uusia tapauksia on todettu tähän mennessä kaksi.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 25,1/100 000 asukasta.

Koronavirustilanne on alueella rauhoittumassa, mutta kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyvät edelleen. Viime viikkoina koronapotilaita on ollut myös sairaalahoidossa ja tehohoitoonkin on jouduttu turvautumaan.

Rajoitukset ja suositukset kiristyvät sulkutilan ajaksi

Koronavirustilanne lähialueilla on edelleen vakava. Muuntovirusten osuus uusista tartunnoista kasvaa nopeasti Etelä-Suomessa. Riski epidemian nopealle leviämiselle ja pahenemiselle koko maassa arvioidaan tällä hetkellä voimakkaasti suurentuneeksi, mistä syystä maahan on julistettu poikkeusolot.

Tämän vuoksi alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa kaikkien nykyisten leviämisvaiheen rajoitusten ja suositusten voimassaoloa valtioneuvoston toteaman sulkutilan loppuun eli 28.3.2021 saakka. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Uutena suosituksena alueellinen pandemiatyöryhmä esittää yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten osallistujamäärän pienentämisen kuuteen henkilöön valtioneuvoston suosituksen mukaisesti. Tätä kuuden hengen henkilömäärärajaa suositellaan noudatettavaksi myös yksityisissä tilaisuuksissa. Suositus on voimassa 28.3.2021 saakka. Lapin aluehallintovirasto tekee kokoontumisrajoituksia koskevan päätöksensä tällä viikolla.

Massarokotukset viivästyvät

Tällä hetkellä useimmissa Länsi-Pohjan alueen kunnissa on edetty riskiryhmiin kuuluvien rokotuksiin. Osassa kuntia rokotetaan edelleen myös kotona asuvia yli 80-vuotiaita. Koska eri valmistajien rokotteilla on erilaiset ikärajat, eivät rokotukset ole edenneet kunnissa ikäjärjestyksessä. Rokotteita on annettu eri kohderyhmille rinta rinnan.

Rokotteiden saatavuusongelmien vuoksi kuntalaisten massarokotukset eivät ala Länsi-Pohjassa vielä maaliskuun aikana. Kunnat tiedottavat rokotuksista kotisivuillaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 7: 12 tapausta

Viikko 8: 9 tapausta

Viikko 9 (kuluva viikko): 2 tapausta (3.3. klo 13.02 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 527 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö