Keskiviikko 30.12.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.02)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 51 ja 52) on 24,0/100 000 asukasta.  

Viime viikon osalta (viikko 52) ilmaantuvuusluku on 11,1/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia.  

Koronavirusrokotukset alkavat Lapin sairaanhoitopiirissä ensi viikolla

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kolme uutta koronavirustapausta. Tapauksista yksi todettiin Rovaniemellä ja kyseessä on aiempaan tartuntaketjuun liittyvä tartunta. Henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa. Toinen tapaus todettiin Sallassa ja kyseessä on ulkopaikkakuntalainen henkilö. Kolmas tapaus todettiin muualla Lapin sairaanhoitopiirin alueella ja kyseisessä tapauksessa tartunta on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Ruotsin aktiivinen tautitilanne ja sen heijastuminen Länsi-Pohjaan herättää huolta myös Lapin sairaanhoitopiirissä. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ohjeistuksen mukaisesti kaikkea tarpeetonta matkustamista rajan yli tulee välttää.

Koronavirusrokotukset alkavat Lapin sairaanhoitopiirissä vaiheittain 4.1.2021

Rokotusten ensimmäisessä vaiheessa, ensimmäisen kahden viikon aikana on tavoitteena rokottaa seuraaviin ryhmiin kuuluvat:

  • Teho-osastojen henkilökunta
  • Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
  • Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 51: 15 tapausta

Viikko 52: 13 tapausta

Viikko 53 (kuluva viikko): 3 tapausta (30.12. klo 12.02 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 404 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.59)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Vaikka Tornion koronatilanne on huolestuttava, on Haaparannan ilmaantuvuusluku lähes kolminkertainen Tornion ilmaantuvuuslukuun verrattuna: Tarpeetonta liikkumista rajan yli on nyt syytä välttää

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta koronavirustapausta. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä 13. Edellisellä viikolla (viikko 52) tapauksia oli 14. Testejä tehtiin yhteensä 575 kappaletta.

Epidemiatilanne Länsi-Pohjan alueella näyttää olevan nopeasti pahenemassa ja viimeisen kolmen viikon aikana uusien tautitapausten määrä on kolminkertaistunut. Sairaalahoidon suhteen tilanne on kuitenkin pysynyt tähän saakka rauhallisena.

Koska epidemiatilanne Ruotsin Norrbottenissa on vakava, alueellinen pandemiatyöryhmä painottaa, että kaikkea tarpeetonta matkustamista rajan yli tulee nyt välttää. Esimerkiksi Haaparannalla kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä noin 280/100 000 asukasta. Torniossa vastaava luku on 106.

Testiin pääsee Länsi-Pohjassa joka päivä pyhistä huolimatta

Koronavirusnäytteenotto toimii vuoden vaihteessa kaikkina päivinä. Pyhäpäivinä kaikki oireilevat Länsi-Pohjan asukkaat voivat hakeutua Tornion näytteenottopisteeseen, joka on auki tulevana viikonloppuna klo 9-14. Näytteenotto toimii ajanvarauksella. Ajan pääset varaamaan tästä.

Rokotukset alkavat Länsi-Pohjassa 4.1.2021

Koronarokotukset alkavat Länsi-Pohjan alueella maanantaina 4.1.2021. Rokotuksissa noudatetaan kansallista rokotusstrategiaa, ja ensimmäisenä rokotuksen saavat teho-osastolla työskentelevät terveydenhuollon ammattihenkilöt. Toisena rokotusvuorossa ovat koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen henkilökunta keskussairaalassa, ensihoidossa ja kuntien terveyskeskuksissa.

Kuntalaisten rokotusten alkaminen riippuu siitä, miten paljon ja millä aikataululla rokotteita saadaan alueelle. Kuntalaisten rokotusaikataulusta tiedotetaan, kun se tarkentuu vuodenvaihteen jälkeen. Ensimmäisenä rokotuksen tulevat saamaan ikäihmiset sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 51: 10 tapausta

Viikko 52: 14 tapausta

Viikko 53 (kuluva viikko): 13 tapausta (30.12. klo 11.45 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 358 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö