Keskiviikko 31.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.43)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 11 ja 12) on 35,9/100 000 asukasta.

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 12 osalta on 11,1/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Neljä uutta tartuntaa – kaikki tartunnat saatu Lapin ulkopuolelta

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta tapausta. Kaksi todettiin Kittilässä, yksi Sallassa ja yksi Sodankylässä. Jokainen tartunnan saanut on joko ulkopaikkakuntalainen tai ulkomaalainen ja kaikissa tapauksissa tartunnan alkuperä on Lapin ulkopuolella.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 11: 29 tapausta

Viikko 12: 13 tapausta

Viikko 13 (kuluva viikko): 4 tapausta (31.3. klo 12.43 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 743 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.21)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä: rajoitusten purkaminen liian aikaista

Viikolla 12 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin kuusi koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla on tähän mennessä todettu yksi tartunta karanteenin sisältä.

Vaikka tilanne Länsi-Pohjassa on viime viikkoina rauhoittunut, on epidemia alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti myös tiukemmat leviämisvaiheen rajoitukset pidetään yhä voimassa.

Rajoitukset ovat tarpeen, jotta helpommin tarttuvien virusmuunnosten leviämistä voitaisiin hillitä. Kuluneen vuoden aikana on nähty, että tilanne voi kääntyä huonompaan suuntaan hyvin nopeasti. Tämä on vaarana nytkin, jos rajoituksia puretaan liian nopeasti. Asiaan vaikuttaa myös lähialueiden epidemiatilanne.

Pandemiatyöryhmä päätti pitää edelleen kaikki nykyiset suositukset ja rajoitukset voimassa 25.4.2021 saakka viime viikon linjausten mukaisesti. Pandemiatyöryhmä vahvasti suosittelee kaikkia toimijoita, alueen kuntia, järjestöjä ja yhteisöjä noudattamaan tätä linjausta. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Rokotemääriä tasataan

Rokotemääriä on alettu tasoittamaan kuntien välillä niin, että kaikki alueen yli 70-vuotiaat, jotka haluavat rokotteen ottaa, saisivat sen mahdollisimman pian.

Rokotuksia on jatkettu 29.3.21 alkaen myös AstraZenecan rokotteella yli 65-vuotiaille THL:n ohjeen mukaisesti. Rokotettavilla ei ole mahdollisuutta valita, minkä valmistajan tuotetta rokotuksissa käytetään.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 11: 27 tapausta

Viikko 12: 6 tapausta

Viikko 13 (kuluva viikko): 1 tapaus (31.3. klo 12.21 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 577 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö