Keskiviikko 5.1.2022

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 5.1. klo 15.53)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (20.12–2.1.) on 1033,7/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (27.12.–2.1.) on 734,2/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Edellisen vuorokauden (tiistai 4.1.) aikana Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettuja tartuntoja oli 236 tapausta. Edellisen vuorokauden tartunnoista noin 40% on todettu sairaanhoitopiirin alueella asuvilla henkilöillä ja loput matkailijoilla kotimaasta tai ulkomailta. Rovaniemellä tartuntoja todettiin eniten, 119 tapausta.

5.1. LSHP: Omaisten vierailukielto Lapin keskussairaalassa ja alueen sote-yksiköissä
4.1. Rovaniemen kaupunki: Koronajäljitys ruuhkautunut – kaupunki pyytää positiivisen testituloksen saaneita jäämään eristykseen

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 51: 350 tapausta
Viikko 52: 858 tapausta
Viikko 1 (kuluva viikko): 462 tapausta

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 4317 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Työtä tarjolla: Lapin sairaanhoitopiirin kuntiin koronaa torjumaan rokottajaksi, jäljittäjäksi tai näytteenottajaksi?

Uudet altistumispaikat (päivitetty 5.1.)

Täältä näet listan altistumispaikoista kokonaisuudessaan viimeisen kahden viikon ajalta

Rovaniemen kaupunki lopettaa ilmoitukset mahdollisista altistumispaikoista, koska käytännössä nykytilanteessa voi altistua missä tahansa. Terveysturvallinen käyttäytyminen on entistäkin tärkeämpää epidemian nopean leviämisvauhdin hillitsemiseksi.

  • su 2.1. Kittilän lentokentän kahvio klo 9-15
  • ma 3.1. Kittilän lentokentän kahvio klo 8-10

Kaikkia kyseisissä paikoissa mainittuina ajankohtina vierailleita suositellaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan testiin, mikäli pieniäkin infektion oireita ilmenee.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 5.1.)

12 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos88,2 %87,1 %87,9 %
2. annos83,8 %82,7 %83,8 %
3. annos28,4 %25,8 %25 %
Rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos78,3 %77,1 %77,4 %
2. annos74,4 %73,2 %73,8 %
3. annos25,1 %22,8 %22 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 5.1. klo 13.54)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Tartuntojen määrän kasvu jatkuu Meri-Lapissa voimakkaana. Keskiviikkoaamuun mennessä alueella oli todettu yhteensä 100 uutta tartuntaa kuluvalla viikolla.

Toistaiseksi sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut. Sairaalahoidossa on alle 5 potilasta. Tehohoitoa tarvitaan.

Läpäisyinfektioita on runsaasti myös täyden rokotussarjan saaneilla. Myös kolme rokotetta saanut on voinut saada tartunnan. Tauti on rokotetulla pääsääntöisesti kuitenkin lievä.

Näytteenotossa ja testauksessa on ruuhkaa. Oireettomien ei pidä hakeutua testiin ilman tartuntatautilääkärin erillistä määräystä tai positiivista kotitestiä.

Myös jäljitystoiminta on kuormittunut. Jäljittämisviive on tällä hetkellä noin 2 vuorokautta. Mikäli saat positiivisen testituloksen niin odota jäljittäjien soittoa kotona rauhassa. Mieti etukäteen ketä olet tavannut kahden edeltävän päivän aikana oireiden alusta laskien. Omasta tartunnasta on hyvä kertoa niille kenen kanssa on ollut tekemisissä, jotta muut pystyvät välttämään kontakteja toisiin ihmisiin.

Tällä hetkellä pyrkimyksenä on hidastaa taudin kuormitushuipun ilmaantumista, vaikka varsinaista leviämistä ei voida estää. Hidastamisella pyrimme estämään sairaalahoitoon kohdistuvan nopean ja yhtäaikaisen kuormituksen lisääntymisen. Myös eri toimialojen työntekijöiden samanaikaista sairastumista on pyrittävä estämään yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi.

Koronakoordinaatioryhmä eli alueellinen pandemiatyöryhmä vahvasti suosittelee välttämään kaikenlaisten yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä seuraavan kahden viikon aikana. Sama suositus koskee myös välttää yksityisten juhlien tms. kokoontumisten järjestämistä.

Etätyötä suositellaan mahdollisimman laajasti ja alueella on käytössä laaja kasvomaskisuositus. Pandemiatyöryhmä muistuttaa, että koulujen alkaessa ensi viikolla maskinkäyttösuositus koskee myös yläkoulusta alkaen koululaisia. Opetushenkilökuntaa suositus koskee myös alakoulujen osalta.

Kodin ulkopuolisia kontakteja suositellaan välttämään seuraavan kahden viikon ajan. Välttämättömissä kontakteissa suositellaan käytettävän aina kasvomaskia.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 50: 85 tapausta
Viikko 51: 122 tapausta
Viikko 52: 221 tapausta
Viikko 1 (kuluva viikko): 100 tapausta

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 2129 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö