Keskiviikko 5.5.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.42)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (19.4.–2.5.) on 18,0/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (26.4.–2.5.) on 14,5/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Sodankylässä todettu useita tartuntoja, joiden alkuperästä ei ole tietoa – paikkakunnalla tulisi hakeutua testattavaksi nyt erityisen matalalla kynnyksellä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tapaus. Tartunta todettiin Sodankylässä ja sen alkuperää ei tiedetä.

Sodankylässä on todettu nyt useita tartuntoja, joiden alkuperää ei tiedetä ja joilla ei ole voitu osoittaa olevan yhteyttä Sodankylän varuskunnassa todettuihin tartuntoihin. Kaikkien Sodankylässä oleskelevien tulisi hakeutua nyt testattavaksi erityisen matalalla kynnyksellä.

Muutoin tilanne Lapin sairaanhoitopiirin alueella on rauhallinen. Viime viikon tartunnoista suurin osa liittyy Sodankylän varuskunnassa todettuihin tartuntoihin ja heistä suurin osa on ulkopaikkakuntalaisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virallinen ilmaantuvuusluku Lapin sairaanhoitopiirissä on tällä hetkellä 5,1/100 000 asukasta. Kyseiseen lukuun ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia, joiden tartunta on todettu sairaanhoitopiirin alueella. Lapin sairaanhoitopiirin alueella kirjoilla olevien tartunnat ovat siten edelleen vähäisiä.

Koronarokotukset etenevät Lapin sairaanhoitopiirissä

Tilanne 4.5.2021: Lapin sairaanhoitopiirin alueen väestöstä rokotteen 1. annoksen saaneita on 30,3 prosenttia väestöstä ja 2. annoksen saaneita 6,6 prosenttia.

Koko Suomen väestöstä 1. rokoteannoksen saaneita on 30,9 prosenttia ja 2. annoksen saaneita 3,1 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 16: 4 tapausta

Viikko 17: 17 tapausta

Viikko 18 (kuluva viikko): 4 tapausta (5.5. klo 12.42 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 782 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.40)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Epidemiatilanne veitsenterällä – lakkiaiset ja päättäjäisjuhlat siirrettävä syksyyn

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 15 koronavirustartuntaa, joista yhdeksän karanteenien sisältä. Lisäksi Sodankylän jääkäriprikaatin tartuntaketjusta tuli alueelle seitsemän tartuntaa.

Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on todettu tähän mennessä seitsemän. Kahden viikon ilmaantuvuus on 70,4/100 000 ja neljänneksi korkein Suomessa. Alue on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä käsitteli kokouksessaan koulujen päättäjäisiin ja lakkiaisjuhliin liittyviä kysymyksiä. Työryhmä päätti pysyä viime viikolla antamassaan vahvassa suosituksessa, jonka mukaan lakkiaiset ja muut päättäjäisjuhlat järjestettäisiin vasta syksyllä.

Sekvensointitulosten perusteella brittityyppinen muuntovirus on tullut Länsi-Pohjan alueella vallitsevaksi. Tämä virustyyppi on villiä koronavirusta herkempi leviämään, joten kaikenlaisten kokoontumisten ja juhlien järjestäminen aiheuttaa suuren riskin epidemiatilanteen pahenemiselle juuri kesän kynnyksellä. Epidemiatilanne on tällä hetkellä veitsen terällä.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille. Nykyiset suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 23.5.2021 saakka. Alueellinen pandemiatyöryhmä käsittelee niitä seuraavan kerran ensi viikolla.

Alueellinen pandemiatyöryhmä on huolissaan länsirajan tilanteesta. Norrbottenin vaikeasta tautitilanteesta johtuen tartuntaketjuja tulee viikoittain rajan ylitse. Rajankäynti tulee rajoittaa vain välttämättömään asiointiin. Suomeen saapuessa tulee käydä koronatestissä, ellei tulijalla ole voimassa olevaa ennakkotestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirustaudista.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 16: 29 tapausta

Viikko 17: 21 tapausta

Viikko 18 (kuluva viikko): 7 tapausta (5.5. klo 12.40 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 664 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö