Keskiviikko 7.7.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.23)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (21.5.–4.7.) on 2,6/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (28.6.–4.7.) on 1,7/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Rovaniemeläisen Half Moon -yökerhon sunnuntain vastaisen yön tartuntaketjussa lisää altistumisia vuorokautta aikaisemmin samassa yökerhossa sekä Kansan pubissa – testissä käyminen erittäin tärkeää

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kuusi uutta tartuntaa. Tartunnat on todettu Rovaniemellä ja ne liittyvät viikonloppuna todettuun tartuntaketjuun, jossa on tapahtunut altistumisia Half Moon -yökerhossa Rovaniemellä. Kyseisessä tartuntaketjussa on todettu nyt yhteensä 16 tartuntaa. Yksi tartuntaketjun tartunnoista on todettu Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolella ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Osa tapauksista odottaa vielä PCR-testillä tehtävää varmennusta. Tällä hetkellä noin 60 henkilöä on asetettu karanteeniin ketjuun liittyen. Jäljitystyö jatkuu edelleen.

Lisäksi tartuntaketjuun liittyen on tartunnanjäljityksessä löydetty lisää mahdollisia altistumisia Rovaniemellä:

  • Half Moon -yökerhossa perjantain 2.7. ja lauantain 3.7. välisenä yönä kello 24-04
  • Kansan pubissa perjantain 2.7. ja lauantain 3.7. välisenä yönä kello 24-01

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö kehottaa kaikkia kyseisissä paikoissa mainittuna aikoina vierailleita hakeutumaan testattavaksi myös oireettomana ja välttämään kontakteja testituloksen saamiseen asti.

Lisäksi edelleen lauantain 3.7. ja sunnuntain 4.7. välisenä yönä kello 24–03 Half Moon Nightclub -yökerhossa käyneitä kehotetaan hakeutumaan testattavaksi torstaina 8.7. tai perjantaina 9.7. Testiin tulee hakeutua, vaikka olisi käynyt testissä alkuviikon aikana. Testituloksen saamiseen saakka kaikkien tulisi välttää lähikontakteja.

Delta-variantin yleistyminen lisännyt tartuntariskejä – rokottautuminen erittäin tärkeää

Jälleen kerran lappilaiset ovat toimineet vastuullisesti ja testaukseen on hakeuduttu hyvin. Etenkin uuden delta-variantin myötä tartuntariskit ovat lisääntyneet, sillä rokotukset ovat edelleen kesken. Tällä hetkellä Lapin sairaanhoitopiirin rokotuskattavuus on kehittynyt hyvin ja koko sairaanhoitopiirin väestöstä hieman vajaa 60 prosenttia on saanut rokotteen. Edelleen on kuitenkin erittäin tärkeää, että rokotuskattavuutta saadaan nostettua.

Lapin sairaanhoitopiiri toivoo, että lappilaiset hakeutuisivat koronarokotukseen erittäin laajasti. Seuraavan 1,5 kuukauden aikana saamme 10 000 rokoteannosta ensimmäistä rokotusannosta varten, joten rokotteita riittää hyvin.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 25: 1 tapaus

Viikko 26: 2 tapausta

Viikko 27 (kuluva viikko): 15 tapausta (7.7. klo 13.23 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 824 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.01)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Alueellinen pandemiatyöryhmä: Perustaso jatkuu Länsi-Pohjassa

Koronavirusepidemia on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella perustasolla. Viime viikolla alueella todettiin kuusi koronavirustartuntaa, joista viisi ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä. Kuluvalla viikolla on tähän mennessä todettu yksi tartunta.

Tartunnan saaneet ovat olleet pääsääntöisesti nuoria, 20-30 –vuotiaita rajanylittäjiä. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä yhtään koronapotilasta.

Vaikka epidemiatilanne on alueella rauhallinen, tulee koronaturvallisuustoimia, eli hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä, yhä noudattaa. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee jatkamaan myös maskin käyttöä kaikissa sosiaalisissa kontakteissa, joissa turvavälejä ei voida taata.

Koronaturvakäytäntöjä on suositeltavaa jatkaa edelleen myös työpaikoilla. Etätyötä suositellaan, jos se työnantajan linjausten mukaan on mahdollista. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Heinäkuussa annetaan tehosterokotteita

Länsi-Pohjan alueen väestöstä vähintään yhden rokotteen on saanut tähän mennessä 58,6 prosenttia. Molemmat rokotteet on saanut 23,3 prosenttia väestöstä. Rokotukset ovat edenneet kunnissa hieman eri tahtiin. Tämä johtuu kuntien erilaisista väestörakenteista.

Heinäkuussa saapuvat rokote-erät käytetään Länsi-Pohjan alueella pitkälti tehosterokotuksiin, joten ensimmäisiä rokoteaikoja on varattavissa vähemmän.

Osassa kuntia rokotusaikoja on jäänyt jopa käyttämättä. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee myös nuorempia ikäluokkia varaamaan rokotusajan, kun se on mahdollista. Riittävä rokotuskattavuus on tärkeää pandemian hallinnan kannalta, ettei tiukkoihin rajoituksiin tarvitsisi enää palata. Rokottautuminen helpottaa myös matkustamista. Suomeen ulkomailta saapuvien velvollisuudet muuttuvat ensi viikon alusta lähtien. Lisätietoa aiheesta STM:n tiedotteessa.

Todistuksen saaduista koronarokotuksista saa Omakanta-palvelusta. Lisätietoa rokotustodistuksesta on osoitteessa https://www.kanta.fi/koronatodistus.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 25: 2 tapausta

Viikko 26: 6 tapausta

Viikko 27 (kuluva viikko): 1 tapaus (7.7. klo 9.46 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 735 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö