Keskiviikko 8.9.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle
THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla
THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 8.9. klo 13.42)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (23.8.–5.9.) on 59,0/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (30.8.–5.9.) on 24,8/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

THL:n suosituksen mukaisesti kuntien tulisi tarjota rokote myös opiskelemaan ja töihin tuleville

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tartunta. Tartunta todettiin Kittilässä ja se liittyy aikaisempaan tartuntaketjuun. Kittilän tapaukseen liittyen Levillä on voinut altistua koronavirukselle Ravintola Narranissa perjantaina sekä lauantaina. Katso tarkemmat ajat alla olevasta listasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee että opiskelemaan tai työskentelemään tuleville tarjotaan rokote opiskelu- tai työpaikkakunnalla. THL suosittelee myös että rokotusväliä lyhennetään kaikkien osalta kuuteen viikkoon.  

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö toteaa, että valtakunnallinen koronastrategia on toiminut hyvin: Suomi on ollut yksi parhaiten onnistuneita maita koronan torjunnassa.

Valtioneuvosto julkaisi uuden hybridistrategian maanantaina, jonka perustella yhteiskunta pyritään avaamaan yli 12-vuotiaiden rokotekattavuuden saavuttaessa 80 prosenttia.   Lapin sairaanhoitopiirin puolesta yhteiskunnan avaaminen on jo hyvin pitkällä ja tällä hetkellä sairaanhoitopiirin alueella rajoituksista on voimassa enää yleiset maski- ja etätyösuositukset. 

Lista altistumispaikoista ajalla 2.–5. syyskuuta

  • to 2.9 Rovaniemen Kansainväliset Suurmarkkinat kello 15–17
  • to 2.9. Subway Sampokeskus, Rovaniemi kello 16–16.20
  • pe 3.9 K-Supermarket Kauppatori, Rovaniemi kello 19–20
  • pe 3.9 Minimani Rovaniemi klo 18–19
  • pe–la 3.–4.9. Ravintola Narran, Levi kello 18–04
  • la–su 4.–5.9. Ravintola Narran, Levi kello 12–04
  • la 4.9 Hotelli Sodankylän aamupalatarjoilu klo 8–9
  • la 4.9 Santasport keilahalli, Rovaniemi klo 17.30–18.30
  • su 5.9 Rovaniemen Kansainväliset Suurmarkkinat klo 13–15

Kaikkia kyseisissä paikoissa mainittuina ajankohtina vierailleita suositellaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan testiin, mikäli pieniäkin infektion oireita ilmenee.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 34: 40 tapausta
Viikko 35: 29 tapausta
Viikko 36 (kuluva viikko): 4 tapausta (8.9. klo 13.42 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 1365 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 8.9. klo 10.14)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Keminmaan koulualtistusketju jatkaa laajenemistaan koulun ulkopuolella – keminmaalaisia suositellaan olemaan koronaturvatoimissa nyt erityisen tarkkoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen ilmaantunut kuusi uutta koronavirustapausta. Näistä viisi on Keminmaan koulualtistusketjun jatkotartuntoja. Yhteensä tartuntoja on tällä viikolla ollut sairaanhoitopiirin alueella 14.

Keminmaan tartuntaketjussa on nyt todettu 25 tartuntaa ja altistuneita on 336 henkeä. Tauti leviää lasten ja rokottamattomien aikuisten keskuudessa sekä erilaisissa perhepiirien tapahtumissa.

Sairaanhoitopiiri kehottaa keminmaalaisia noudattamaan tiukasti koronaturvatoimia ja käyttämään lähikontakteissa sekä julkisilla paikoilla (esim. kaupat, virastot) asioidessaan kasvomaskia. Jo lievillä flunssaoireilla on syytä jäädä kotiin ja hakeutua koronatestiin. Sosiaalisia kontakteja on myös syytä vähentää seuraavan 10 vuorokauden ajan, jotta tartuntaketju saadaan sammumaan.

Rokotusaikoja on Keminmaassa hyvin saatavilla. Rokote on turvallinen ja sitä suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 34: 11 tapausta
Viikko 35: 27 tapausta
Viikko 36 (kuluva viikko): 14 tapausta (8.9. klo 10.14 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 904 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö