Keskiviikko 9.12.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 13.47)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.  

Kolme uutta tapausta, yksi uusi tartuntaketju

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kolme uutta tapausta. Tapauksista kaksi liittyy samaan tartuntaketjuun ja ne on todettu Sallassa ja Rovaniemellä. Tartunta on mahdollisesti peräisin ulkopaikkakunnalta. Altistuneita ketjussa on vajaat 30, ja heidät on tavoitettu ja asetettu karanteeniin. Tämän lisäksi yksi tapaus on todettu Kemijärvellä ja se on peräisin ulkomailta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa kansalaisia turvallisuusohjeiden noudattamisen tärkeydestä. Tärkeää on noudattaa hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä, sekä käyttää maskia julkisissa sisätiloissa ja -kulkuneuvoissa, mikäli turvavälien noudattaminen ei onnistu. Koronavirustestiin tulee hakeutua vähäisissäkin oireissa ja pysyä kotona eristyksessä negatiivisen testituloksen saapumiseen saakka. 

Viikkojen 48 ja 49 perusteella kahden viikon ilmaantuvuusluku on 41,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon (viikko 49) ilmaantuvuusluku on 18,8/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 48: yhteensä 26 tapausta

Viikko 49: 22 tapausta

Viikko 50 (kuluva viikko): 4 tapausta (9.12. klo 13.47 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 358 tapausta, joista 34 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 12.37)

Kirjastot ja museot saavat avata ovensa – koronaturvallisuusohjeita noudattaen

Länsi-Pohjassa todettiin viime viikolla 10 koronavirustartuntaa. Näytteitä alueella otettiin viikon aikana yhteensä 773. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on tullut ilmi yksi. Epidemiatilanne on Länsi-Pohjan alueella yhä kiihtymisvaiheessa. Sairaalahoidon suhteen tilanne on edelleen pysynyt rauhallisena eikä tehohoidossa ole yhtään Covid-19-potilasta.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku oli alimmillaan 28,4 sataatuhatta kohden ja on siitä hieman noussut ollen nyt 33,4/100 000 asukasta.

Huolestuttavaa on, että viime viikon tartunnoista valtaosa tuli karanteenien ulkopuolelta. Annettuja koronasuosituksia ja -rajoituksia tulee siis noudattaa edelleen huolellisesti. Pandemiatyöryhmän muistuttaa, että näytevastausta odottaessa tulee olla kotona karanteenissa. Karanteenissa olevan luona vierailut on kielletty.

Suositukset ennallaan – eivät koske SM-tason ryhmäkilpaurheilua

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti pitää annetut koronasuositukset ennallaan. Ne ovat voimassa vuoden loppuun saakka.

Osassa alueen kunnista kirjastot ja museot ovat olleet viime viikot suljettuna. Alueellinen pandemiatyöryhmä linjasi, että kirjastot ja museot voivat avata ovensa 14.12.2020 alkaen koko Länsi-Pohjan alueella. Lukusalit on kuitenkin pidettävä edelleen suljettuina ja kaikkia koronaturvallisuusohjeita on noudatettava huolellisesti.

Alueellinen pandemiatyöryhmä linjasi myös, etteivät sen antamat suositukset koske SM-tason ryhmäkilpaurheilua. Harjoitukset tulee kuitenkin toteuttaa korkeintaan kymmenen hengen ryhmissä ja niin, että ryhmien kokoonpano säilyy samana. Urheilijoiden tulee myös välttää kontakteja joukkueen ulkopuolisiin henkilöihin.

Alueellisen pandemiatyöryhmän linjaus noudattaa valtakunnallista linjausta, jonka mukaan rajoitustoimet eivät koske SM-tason ryhmäkilpaurheilua.

Alueen kunnat tekevät viimekädessä päätökset harjoitustilojen käytön sekä kirjastojen ja museoiden aukiolon suhteen.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille ja löydät ne myös täältä.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 48: yhteensä 11 tapausta

Viikko 49: 10 tapausta

Viikko 50 (kuluva viikko): 1 tapaus (9.12. klo 12.37 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 317 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö