Keskiviikko 9.6.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 15.19)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (24.5.–6.6.) on 1,7/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (31.5.–6.6.) on 0,9/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Rovaniemen tartuntaketjussa toinen tartunta

Edellisen katsauksen jälkeen Rovaniemellä on todettu tartunta, joka liittyy paikkakunnalla maanantaina todettuun tapaukseen. Kyseessä on karanteeniin asetetun henkilön tartunta. Henkilön kotipaikka on Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolella.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 21: 1 tapaus

Viikko 22: 1 tapaus

Viikko 23 (kuluva viikko): 2 tapausta (9.6. klo 15.19 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 796 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.08)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Alueellinen pandemiatyöryhmä: Rajoituksiin muutoksia

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 12 koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu tähän mennessä neljä.

Tartuntojen määrä on noussut viime viikkoina lievästi, mutta tartunnanjäljitys toimii edelleen hyvin. Tartuntojen määrää alueella on osaltaan nostanut se, että rajan testauspisteissä testataan paljon muualla asuvia rajan ylittäjiä.

Ilmaantuvuusluku Länsi-Pohjan alueella on tällä hetkellä noin 30 sataatuhatta asukasta kohden. Epidemiatilanne on alueella perustasolla.

Suositukset lievenevät – jatkoa tarkastellaan ensi viikolla

Alueellinen pandemiatyöryhmä vahvasti suosittelee, että 14.6.2021 alkaen sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin ja yleisötilaisuuksiin saa osallistua korkeintaan 50 henkilöä ja ulkona järjestettäviin tapahtumiin enintään 100 henkilöä. Suurempia yleisölle avoimia ulkotilaisuuksia, esimerkiksi urheilutapahtumia voi järjestää niin, että yleisö on jaettu korkeintaan sadan hengen lohkoihin. Suositus on voimassa ensi viikon ajan (14.-20.6.2021).

Seuraavan kerran suosituksia tarkastellaan 16.6.2021. Jos epidemia pysyy edelleen perustasolla, on mahdollista, että kokoontumisia ja yleisötilaisuuksia koskevat suositukset voidaan poistaa kokonaan 21.6.2021 alkaen. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu tänne sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Rokotus on ulospääsy pandemiasta

Rokotukset ovat edenneet alueen kunnissa hyvin, vaikka rokotteita on saatu alueelle toivottua hitaammin. Kaikista alueen rokotettavista noin 45 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokotteen. Molemmat rokotteet on saanut noin 15 prosenttia alueen rokotettavista.

Osassa alueen kunnista rokotusaikoja on hyvin varattavissa, sillä aikoja on varattu hitaasti. Jotta rokotuskattavuus saataisiin riittävälle tasolle, suositellaan rokotetta kaikille yli 16-vuotiaille, alueellinen pandemiatyöryhmä muistuttaa. Rokotteen ottaminen kannattaa, sillä se helpottaa jatkossa matkustamista.

Kunnat tiedottavat rokotuksista omilla verkkosivuillaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 21: 8 tapausta

Viikko 22: 12 tapausta

Viikko 23 (kuluva viikko): 4 tapausta (9.6. klo 12.08 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 708 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö