Keskiviikko 28.10.2020

Lapin sairaanhoitopiirin koronakatsaus

Rovaniemen kaupungissa on ilmaantunut koronan tartuntatapauksia kohtalaisen paljon, mutta muualla Lapissa koronatilanne on rauhallinen.  Viikolla 43 (19.–25.10.) sairaanhoitopiirin alueella todettiin 18 tapausta ja tällä viikolla tapauksia on tullut jo kahdeksan.  Epidemian ilmaantuvuus on 23 tapausta / 100 000 asukas / 14 vrk.

Rovaniemen kaupungissa uusia tartuntatapauksia tulee päivittäin.  Viimeisen viiden vuorokauden aikana esiin tulleissa tapauksissa suurimmassa osassa ei ole pystytty tunnistamaan tartunnan alkuperää. Tämän vuoksi onkin riski, että tartunnat alkavat lisääntyä, jos ei huolehdita koronaturvallisuudesta. Erityisen tärkeätä on, että lievissäkään koronaan viittaavissa oireissa ei mennä kouluun, harrastuksiin, yleisötapahtumiin tai tavata tuttuja, vaan mennään koronatestiin ja pysytellään kotona, kunnes testitulos on tullut.

Lisäksi sairaanhoitopiirin alueella kaikkein tulisi edelleen noudattaa annettuja turvallisuussuosituksia ja ohjeita: huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä pitää turvavälit.  Suosituksen mukaisesti kasvomaskia tulisi käyttää julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä, jos turvaväliä ei voida pitää.

Infektioiden torjuntayksikkö

* * * *

Länsi- Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin viikolla 43 (19.–25.10.) viisi koronatartuntaa ja muutamaan päivään ei ole tullut uusia tartuntoja. Koronanäytteitä otettiin viikolla 767 kappaletta.

Sairaanhoitopiirinalueella maskien käyttö on ilahduttavasti lisääntynyt, mikä voi osaltaan vaikuttaa tapausmäärien vähenemiseen.  Epidemian suhteen sairaanhoitopiirin alueella ollaan edelleen tukevasti perustasolla.

Riskiryhmiin kuuluville suositellaan influenssarokotteen ottamista.

Infektioiden torjuntayksikkö