Lapin sairaanhoitopiirin alue palaa tänään koronavirusepidemian perustasolle

Tänään tiistaina 6.4.2021 kokoontunut Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä katsoo, että koronavirustilanne on alueella rauhoittunut ja päättänyt, että alueella palataan koronavirusepidemian perustasolle.

Kahden viimeisen viikon aikana alueella on todettu kymmenkunta yksittäistä tartuntatapausta viikossa, joista suurin osa ulkopaikkakuntalaisilla. Tartuntaketjuja ei ole syntynyt. Taudin ilmaantuvuusluku on selvässä laskussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportin mukaan kahden viimeisen viikon osalta taudin ilmaantuvuusluku oli 13,7 tapausta 100 000 asukasta kohti, mikä on valtakunnan tasolla toiseksi matalin.

Sairaanhoitopiirin alueella on otettu edelleen runsaasti koronatestejä. Viime viikolla tehtiin 3839 koronatestiä, joista positiivisten osuus oli 0,21 %.

Lapissa on toimittu lomakautena koronaturvallisesti ja noudatettu annettuja ohjeita hyvin. Jotta tilanne pysyisi jatkossakin hyvänä, koordinaatioryhmä muistuttaa tartuntojen leviämisen estämiseksi annetuista turvallisuusohjeista.  Edelleenkin on tärkeää huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, pitää 2 metrin turvavälit, välttää ihmisjoukkoja, käyttää kasvomaskia ja hakeutua lievissäkin oireissa koronatestiin.

Muutoksia suosituksiin

Koordinaatioryhmä kävi läpi antamiaan ohjeita ja suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ja kokoontumisia vältettäisiin, etätöitä jatkettaisiin ja kouluissa henkilökunta ja yli 6-luokkalaiset käyttäisivät edelleen kasvomaskia. Koordinaatioryhmä mukaan enää ei ole tarvetta yläkoulujen ja 2. asteen oppilaitosten etäopetukselle eikä yli 16-vuotiaiden ryhmätoiminnan keskeytyksille.

Edelleen suositellaan kuitenkin, että sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä urheilu- ja liikuntatapahtumia ei järjestetä 24.4. saakka. Suositus koskee kaikenikäisiä yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa. Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia.

Koronakoordinaatioryhmä käsitteli kokouksessa myös Kittilän tautitilannetta.  Kahden viimeisen viikon aikana on todettu koronatartunta kahdella paikkakuntalaisella, muut todetut tapaukset ovat olleet ulkopaikkakuntalaisilla. Kunnan pienestä asukasmäärästä johtuen ilmaantuvuusluku on 31,3 / 100 000 asukasta kohden. Koordinaatioryhmä katsoo, että alueella oleva ravintolasulku ei ole epidemian hallinnan perusteella välttämätön ja on tässä suhteessa yrittäjille kohtuuton. Koordinaatioryhmä esittää valtioneuvostolle, että Kittilän alueella ravintolasulku tulisi purkaa.