Lapin sairaanhoitopiirin alueelle lisää suosituksia koronaepidemian leviämisen estämiseksi

Lapin sairaanhoitopiirin alue on edelleen ns. kiihtymisvaiheessa, mutta lisääntyvän matkailijamäärän, muuntoviruksen ja tartuntariskin vuoksi alueella otetaan käyttöön leviämisvaiheen rajoituksia ja suosituksia.  Koronatautitilanne on alueella selvästi aktivoitunut viimeisen kahden viikon aikana. 

Tänään kokoontunut alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa tämän hetken tilannekuvan perusteella, että toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut työskentelisivät etäopetuksessa hiihtolomien jälkeen kaksi viikkoa 15.-28.3. Ylioppilaskirjoitukset hoidettaisi normaaliin tapaan.

Myös laajempaa etätöihin siirtymistä suositetaan, jos se on mahdollista. Kasvomaskisuositukset ovat voimassa aiempien suositusten mukaisesti kaikilla 12 vuotiaasta alkaen sisätiloissa, kun turvavälejä ei voida pitää.  Aiemman suosituksen mukaisesti yli 16-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta on edelleen keskeytetty.

Koordinaatioryhmä muistuttaa, että kaikissa asiakastiloissa tulee noudattaa tartuntatautilain mukaisesti turvavälejä, huolehtia käsihygieniasta, pintojen tehokkaasta puhdistamisesta ja suositetaan kasvomaskien käyttöä.

Lisäksi henkilöliikenteessä suositetaan kasvomaskien käyttöä ja hyvää käsihygieniaa.

Koordinaatioryhmä suosittaa, että yli kuuden henkilön yksityistilaisuuksia ja kokoontumisia vältettäisiin.  Lapin aluehallintovirasto päättänee viikolla 9 julkisia kokoontumisia koskevan rajoituksen.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole täällä hetkellä nähtävissä sairaalakuormitusta lisäävää kehitystä, tartuntojen jäljitys ja tartuntaketjujen sulkeminen toimii hyvin. Myös riskiryhmien koronarokotukset ovat edenneet hyvin.

Lisätietoja

Jukka Mattila                    Markku Broas

johtajaylilääkäri               infektioylilääkäri

p 050 572 6277               p. 050 347 2387