Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän tilannekatsaus 18.2.2022

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on edelleen vakaa. Uusien tartuntojen viikkomäärä on pysytellyt noin 1500 tuntumassa useamman viikon ajan. Koronaviruksen aiheuttama sairaalakuormitus ei ole muuttunut. Sairaalassa on hoidettavana yhdeksän potilasta. 

Tautitilanteen hoidon painopiste myös Lapissa siirtyy kansallisen strategian mukaisesti laajasta jäljitys- ja testaustoiminnasta rokottamisen edelleen vahvistamiseen ja terveysturvallisten toimintamallien vakiinnuttamiseen viestinnän keinoin. Testitulosten perusteella karanteeniin tai eristykseen asettamisesta pääsääntöisesti luovutaan ja kotitestauksen merkitys ihmisten oman tilansa arvioinnissa korostuu.  

Lapin sairaanhoitopiirin toimintaohjeen mukaan julkisen koronatestauksen perusteiksi otetaan pääsääntöisesti lääketieteelliset syyt. Testaus kohdennetaan terveydenhuollon ammattilaisen tekemän arvion perusteella oireileviin riskiryhmiin kuuluviin sekä SOTE-yksiköiden oireileviin potilas-/asiakastyötä tekeviin sekä näiden yksiköiden potilaisiin ja asukkaisiin. 

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että perusterveet henkilöt, joilla on koronaan viittaavia oireita, tekisivät tarpeen mukaan kotitestejä.  Mikäli testitulos on positiivinen, suositellaan jäämään sairastamaan kotiin viideksi vuorokaudeksi oireiden alkamisesta. Julkisen terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että työnantajat hyväksyisivät nyt myös viiden päivän omailmoituksen sairauspoissaololle.

Julkisen terveydenhuollon palveluihin koronan vuoksi otetaan pääsääntöisesti muiden sairauksien tapaan lääketieteellisen hoidontarpeen arvioinnin perusteella. Kuntakohtaisesti tilannearvion perusteella käytännöissä voi olla eroja, joista kunnat tiedottavat erikseen.

Lapin alueen ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset on tuttuun tapaan löydettävissä www.koronaturvallinenlappi.fi-sivulta.

Lisätietoja

Jukka Mattila  
johtajaylilääkäri      
p.  050 572 6277

Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 050 347 2387