Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän tilannekatsaus 28.12.2021

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän tilannekatsaus 28.12.2021

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on pysynyt ennallaan. Viimeisten viikkojen aikana uusia tartuntatapauksia on todettu noin 300–330 viikossa.  Viime päivinä on nähtävissä tapausmäärien nousua.

Tartuntatapauksia ilmenee nyt koko Lapin sairaanhoitopiirin alueella kaikissa kunnissa, mikä viittaisi siihen, että herkästi tarttuvaa omikronvarianttia on alueella.  Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu tähän mennessä kolme varmettua omikrontapausta ja toistakymmentä vahvaa omikronepäilyä.

Koronatartunnat ovat lisääntyneet etenkin nuorten aikuisten ja keski-ikäisten ikäryhmissä.  Tartunnan saaneista suurin osa on rokottamattomia tai yhden rokotteen saaneita, kahden rokotteen saaneita 30 %.  Matkailijoiden osuus tartunnan saaneista on noin 17%.

Koronatilanne ei ole toistaiseksi kuormittanut erikoissairaanhoitoa, mutta kuntien perusterveydenhuolto on paikoin tiukoilla testaus- ja etenkin jäljitystyössä.  Sairaanhoitopiirin alueella tehtiin viime viikolla noin 5000 koronatestiä.

Alueelta on tullut viestiä höllentyneestä koronakäyttäytymisestä. Niin omat asukkaat kuin myös matkailijat asioivat kaupoissa ja tapaavat toisiansa flunssaisina. Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että edelleenkin flunssa tulee sairastaa kotona ja hakeutua koronatestiin matalalla kynnyksellä.  Etenkin herkästi leviävän koronan omikronmuunnoksen vuoksi jokaisen tulee nyt muistaa oma henkilökohtainen koronaturvallinen käyttäytyminen ja estää taudin levittäminen.

Lapin alueen ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset on tuttuun tapaan löydettävissä www.koronaturvallinenlappi.fi -sivulta.

Lisätietoja

Jukka Mattila 
johtajaylilääkäri     
p.  050 572 6277   

Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 050 347 2387