Maanantai 21.6.2021

(tilanne klo 14.00)

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle
THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla
THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Lapin sairaanhoitopiirin Covid-19 tilanne on pysynyt rauhallisena. Yksittäiset tartunnat ovat kaikki tulleet sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Valtakunnallinen tilanne on kehittynyt myös rauhallisempaan suuntaan, kiihtymis- tai leviämisvaiheessa on vain kolme sairaanhoitopiiriä.

Kahden viikon ilmaantuvuus luku (7.-20.6.) on 10.3/100 000 asukasta
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (14.-20.6.) on 6.8/100 000 asukasta
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Edellisen katsauksen jälkeen (16.6. jälkeen) uusi tapauksia Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu neljä. Yksi tartunnoista liittyy Rovaniemen tartuntaketjuun. Tartunnan saanut on ollut tartuntatautilain mukaisessa karanteenissa eikä ole altistanut muita. Kolme muuta tartuntaa liittyy ulkomaanmatkailuun. Altistuneiden määrä näissä tapauksissa on hyvin pieni, heidät kaikki on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain
Viikko 23: 4 tapausta
Viikko 24: 8 tapausta

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 806 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö

* * * * *

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 7 koronavirustartuntaa, joista neljä oli karanteenin sisältä ja kolme todettiin ulkopaikkakuntalaisella.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (7.-20.6.) on 36.7/100 000 asukasta
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (14.-20.6.) on 11.7/100 000 asukasta
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Kokoontumisia ja yleisötilaisuuksia koskevat suositukset poistuvat Länsi-Pohjan alueella 21.6.2021 alkaen.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että muita koronaturvallisuustoimia (hyvä käsihygienia, maskit, turvavälit) noudatetaan edelleen kaikissa sosiaalisissa kontakteissa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain
Viikko 23: 15 tapausta
Viikko 24: 7 tapausta

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 726 tapausta.

Petra Portaankorva, vs. Johtajaylilääkäri
Sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, LPSHP