Maanantai 1.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.35)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 6 ja 7) on 70,2/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 7 osalta on 44,5/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 15 brittimuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella otetuista koronavirusnäytteistä on otannoissa todettu brittimuunnoksen aiheuttamaa virusta yhteensä 15:stä näytteestä. Brittimuunnosta on todettu Rovaniemellä, Pellossa, Kolarissa, Kittilässä ja Pelkosenniemellä annetuissa näytteissä.

Viikonlopun aikana Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä 15 uutta koronavirustapausta. Rovaniemellä todettiin yhdeksän tartuntaa, joista viisi todettiin ulkomaalaisilla ja loput neljä paikkakuntalaisilla henkilöillä. Paikkakuntalaisista yksi on saanut tartunnan sairaanhoitopiirin ulkopuolelta, yksi liittyy Pelkosenniemen Pyhätunturiin ja kahden tartunnan alkuperää ei tässä vaiheessa tiedetä. Kittilässä todettiin neljä tartuntaa, joista kolme todettiin ulkopaikkakuntalaisilla sekä yksi paikkakuntalaisella henkilöllä, jossa tartunta liittyy Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolella alkaneeseen tartuntaketjuun. Lisäksi Pellossa todettiin kaksi aiempaan tartuntaketjuun liittyvää tartuntaa.

AVI:n määräyksellä jokainen rajanylittäjä ohjataan terveystarkastukseen tästä päivästä alkaen

Lapin aluehallintovirasto on perjantaina 26. helmikuuta antanut määräyksen jokaisen rajanylittäjän ohjaamisesta terveystarkastukseen:

”Uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän uuden epidemiauhan, jonka leviämistä Suomeen tulee tehokkaasti torjua. Kaikilla rajanylityspaikoilla jokainen maahantulija ohjataan terveystarkastukseen, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.”
Määräys on voimassa ajalla 1.3.–31.3.2021.
Lapin aluehallintoviraston tiedote 26.2.2021

Kuluvan viikon alussa Lapin aluehallintovirasto ottaa kantaa julkisiin kokoontumisrajoituksiin sekä julkisten tilojen ja yksityisten harrastus- ja viihdetilojen käyttöön.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 6: 30 tapausta

Viikko 7: 52 tapausta

Viikko 8: 41 tapausta (1.3. klo 12.35 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 630 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.32)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettu kolme brittimuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonloppuna kolme uutta koronavirustartuntaa. Viime viikolla (viikko 8) todettiin yhteensä 9 tapausta. Tapausmäärien laskusta huolimatta epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa. Myös sairaala- ja tehohoitoon on jouduttu turvautumaan. Koronaturvallisuuteen liittyvät toimet ovat edelleen tarpeen.

Viikonloppuna saatiin tieto kolmesta muuntovirustapauksesta sairaanhoitopiirin alueella. Nämä liittyvät Northvoltin tartuntaketjuun joko suorina tartuntoina tehtaalta tai jatkotartuntoina samasta tartuntaketjusta. Todetut muunnosvirukset ovat ns. UK-varianttia, eli brittimuunnosta. Nyt todettu tartuntaketju on katkaistu ja saatu hallintaan ja laajemman epidemian riski tästä ketjusta on saatu estettyä varhaisella tilanteeseen puuttumisella Northvoltin tartuntaketjun selvittelyn ansiosta.

Rajatestaus Torniossa ja Ylitorniolla muuttuu. Kaikki maahantulijat ohjataan terveystarkastukseen maahan saapuessa. Tarkempi tiedote asiasta julkaistaan tänään.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 6: 19 tapausta

Viikko 7: 12 tapausta

Viikko 8: 9 tapausta (1.3. klo 12.32 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 525 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö