Maanantai 10.5.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kysy koronarokotuksista! THL:n asiantuntijat vastaavat kansalaisten kysymyksiin yleisötilaisuudessa tiistaina 11.5. kello 17.30–18.30

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.05)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (19.4.–2.5.) on 18,0/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (26.4.–2.5.) on 14,5/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin kolme uutta tartuntaa viikonlopun aikana

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kolme uutta tartuntaa. Pellossa todettiin perjantaina tartunta ulkomaalaisella henkilöllä. Lauantaina todettiin kaksi tartuntaa, joista toinen inarilaisella, joka on saanut tartunnan muualta Suomesta. Toinen lauantain tartunnoista liittyy Sodankylän jääkäriprikaatiin ja se todettiin varusmiehellä, joka on kotoisin Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolella.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 16: 4 tapausta

Viikko 17: 17 tapausta

Viikko 18: 7 tapausta (10.5. klo 13.05 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 785 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.09)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Rajanylittäjän on käytävä koronatestissä, mikäli hänellä ei ole esittää koronatodistusta – rajalla vapaaehtoisesta terveystarkastuksesta ja testauksesta kieltäytyminen johtaa toimenpiteisiin

Perjantain katsauksen jälkeen uusia tartuntoja on todettu kolme. Yhteensä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 13 koronavirustapausta. Niistä kuusi on peräisin Ruotsista ja todettu rajan massatestauksessa. Tuntemattomia tartunnanlähteitä oli 15 % (2 tapausta). Karanteeniin asetettiin viime viikolla 75 henkilöä.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti kaikki Suomeen ilman koronatodistusta (ennakkotesti, todistus sairastetusta taudista) saapuvat ohjataan vapaaehtoiseen terveystarkastukseen ja koronatestiin. Tästä kieltäytyminen johtaa tartuntatautilääkärin arvioon, jonka jälkeen tartuntatautilääkäri laatii määräyksen pakolliseen terveystarkastukseen ja koronatestiin. Jos siitä kieltäytyy niin asia etenee poliisille.

Alueen tartuntatautilääkäreillä on ohjeet määrätä yleisvaarallisen tartuntataudin maahan saapumisen estämiseksi kaikki maahantulijat yksilöllisen arvion jälkeen koronatestiin, mikäli henkilö kieltäytyy vapaaehtoisesta testistä. Maahan tullessa on siis käytävä koronatestissä. Rajatyöntekijät noudattavat toistaiseksi aiempaa ohjeistusta.

Testiin meneminen ja siihen määrääminen Suomeen saapuessa on nyt erittäin tärkeää, koska Norrbottenin ja rajakuntien tautitilanne on jälleen huonontunut. Norrbottenissa todettiin viikolla 18 yhteensä 1046 tartuntaa. Haaparannalla tapauksia oli 14 ja Övertorneålla 5.

Myös erilaiset karanteenikäytännöt Ruotsissa vaikeuttavat tilanteen rauhoittumista länsirajalla, mikä näkyy meidän tartunnanjäljityksessä. Suomessa altistuneet määrätään aina 14 vrk karanteeniin, kun taas Ruotsissa altistunut voi jatkaa useissa tapauksissa työntekoa siihen saakka, että saa oireita. Käytännössä kuitenkin oireettomia taudinkantajia on noin 20-40% kaikista koronatapauksista, jotka tietämättään oireettomana levittävät tautia eteenpäin.

Turhaa rajankäyntiä tulee länsirajalla välttää ja käydä Suomeen saapuessa koronatestissä. Rajatyöntekijät käyvät ohjeen mukaan testissä kerran viikossa, muut rajanylittäjät korkeintaan 72 h välein.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 16: 29 tapausta

Viikko 17: 21 tapausta

Viikko 18: 13 tapausta (10.5. klo 11.09 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 670 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö