Maanantai 11.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.58)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 52 ja 53) on 24,8/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 53 osalta on 13,7/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Koronaviruksen testausaktiivisuus tulisi pitää korkealla – kansalaisia muistutetaan edelleen hakeutumaan testattavaksi matalalla kynnyksellä

Viikonlopun aikana todettiin viisi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista kolme todettiin Rovaniemellä, joista kahdessa tapauksessa henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa ja kolmannen alkuperä ei ole vielä tiedossa. Kolarissa todettiin yksi tapaus, jossa henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa. Lisäksi Levillä todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Viikolla 1 todettiin yhteensä 21 koronavirustapausta.

Edelleen n. 90 prosenttia Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetuista tartunnoista on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Koronatestiin on sairaanhoitopiirin alueella hakeuduttu viime viikkoina vähemmän kuin aiemmin. Jotta voimme löytää tartunnat ja estää jatkotartuntojen syntymisen, on erityisen tärkeää hakeutua testiin lievissäkin oireissa. Myös turvallisuusohjeita tulee noudattaa tarkasti. Tartuntoja voidaan ehkäistä käyttämällä käsidesiä ja käyttämällä maskia tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 52: 13 tapausta

Viikko 53: 16 tapausta

Viikko 1: 21 tapausta (11.1. klo 12.58 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 438 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.17)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Haaparannalla ilmaantuvuus on yli kymmenen kertaa suurempaa kuin Länsi-Pohjassa – kasvomaskin käyttö ja turvavälit tärkeää muistaa kaikissa kontakteissa

Länsi-Pohjassa todettiin viikonlopun aikana 10 uutta koronavirustartuntaa.

Viikolla 1 todettiin yhteensä 25 koronavirustapausta ja koronavirustestejä otettiin 698 kappaletta.

Epidemiatilanne alueella on heikkenemässä. Pandemia on edelleen kiihtymisvaiheessa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut ja se on nyt 70,2/100 000 asukasta.

Länsi-Pohjan tartuntojen tarkempi analyysi on vielä kesken. Useampia altistumisia on tapahtunut Haaparannalla. Haaparannan kahden viikon ilmaantuvuusluku on 908/100 000, kun se Torniossa on 107/100 000. Rajayhteisöön kuuluvien tulee kaikissa kontakteissa käyttää kasvomaskia ja huolehtia turvaväleistä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittelee vahvasti vähentämään kaikkea ei-välttämätöntä kanssakäymistä rajan ylitse ja välttämättömissä kontakteissa huomioimaan tarkasti koronaturvallisuusohjeet. Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös Ruotsin puolella töissä käyville.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 52: 14 tapausta

Viikko 53: 25 tapausta

Viikko 1: 25 tapausta (11.1. klo 12.17 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 395 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö