Maanantai 12.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.02)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirin tilanne on viimeisen kahden viikon aikana olennaisesti rauhoittunut ja Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on tehnyt päätöksen alueen siirtymisestä takaisin perustasolle 6. huhtikuuta alkaen.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 12 ja 13) on 18,0/100 000 asukasta.

Yhden viikon ilmaantuvuusluku (viikko 13) on 6,8/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Rovaniemellä eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen ympärillä tehdyissä joukkotestauksissa ei toistaiseksi varmennettuja tartuntoja

Viikonlopun aikana todettiin kolme uutta tartuntaa. Inarissa ja Kolarissa todettiin tartunnat, joiden molempien alkuperä on ulkomailla. Näiden lisäksi Rovaniemellä todettiin Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta saatu tartunta.

Rovaniemellä ravintola-alan työntekijällä löydetyn eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen aiheuttaman tapauksen ympärillä on tehty joukkoseulontoja. Testaukset ovat kesken ja ne jatkuvat vielä tänään. Seulonnoissa on löydetty tapaus, joka on näyttäytynyt pika-antigeenitesteissä positiivisena, mutta PCR-testissä negatiivisena. Tapausta varmennetaan vielä, mutta kyseessä on todennäköisesti väärä positiivinen. Muutoin joukkoseulonnassa ei ole toistaiseksi löytynyt tartuntoja.

Kemijärven virusvariaatio paljastui harvinaiseksi yhdysvaltalais-meksikolaiseksi virusmuunnokseksi

Kemijärvellä todetussa tartuntaketjussa aiemmin tuntematon virusvariaatio on varmistunut yhdysvaltalais-meksikolaiseksi virusmuunnokseksi. Tartuntaketjulla on mahdollisesti yhteys Väli-Amerikkaan.

Kyseisen virusmuunnoksen tartuttavuudesta ja taudinkuvasta odotetaan vielä tarkempia tietoja.

Mietityttävätkö rokotukset? Osallistu THL:n verkossa järjestettävään koronarokotuksia käsittelevään yleisötilaisuuteen 15.4. kello 17.30–18.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden koronarokotuksista torstaina 15.4. kello 17.30–18.30:
Kysy koronarokotuksista! THL:n asiantuntijat vastaavat avoimessa verkkotilaisuudessa

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 12: 13 tapausta

Viikko 13: 8 tapausta

Viikko 14: 7 tapausta (12.4. klo 13.02 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 754 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.04)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa viime viikolla yhteensä viisi joukkoaltistumista – tartuntoja todettiin viime viikolla kaiken kaikkiaan 14

Viikonlopun aikana todettiin neljä uutta koronavirustartuntaa.

Viikolla 14 koronavirustartuntoja todettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä yhteensä 14. Karanteeniin asetettiin noin 250 ihmistä. Viime viikolla todettiin yhteensä viisi joukkoaltistumista: Torniossa karanteenissa on Näätsaaren koulu, kaksi päiväkotia ja koululuokka Seminaarin koulusta. Lisäksi Länsi-Pohjan alueella on todettu yksi joukkoaltistuminen työyhteisössä.

Koronavirustauti on päiväkoti- ja kouluikäisillä lapsilla yleensä lievä tauti. Epidemian hillitsemiseksi on kuitenkin syytä hakeutua koronavirustestiin jo lievienkin oireiden ilmaantuessa. Sairaana ei mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin, vaan hakeudutaan koronavirustestiin ja vaikka testi olisi negatiivinen parannellaan oireet kotona ennen arkeen palaamista.

Epidemia on Länsi-Pohjassa edelleen kiihtymisvaiheessa ja kahden viikon ilmaantuvuusluku on nousemassa.
Tällä hetkellä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku on 20 / 100 000 asukasta.

STM on 8.4.2021 antanut toimenpidetaso 2:n mukaisen ohjauskirjeen, jossa se on kehottanut pitämään nykyiset rajoitukset ja suositukset voimassa 30.4.2021 asti ja purkamaan näitä vain huolellisesti harkiten. Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä arvioi tilannetta kokouksessaan 14.4.2021. Tämän hetkiset rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 25.4.2021 saakka. Ne löytyvät täältä sekä sairaanhoitopiirin nettisivuilta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 12: 6 tapausta

Viikko 13: 2 tapausta

Viikko 14: 14 tapausta (12.4. klo 9.04 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 595 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö