Maanantai 14.12.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 13.36)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Rovaniemellä jälleen uusia tapauksia – kaupunki edelleen epidemian perustasolla

Viikonlopun aikana sairaanhoitopiirin alueella on todettu 10 uutta tapausta. Näistä kaksi on todettu ulkopaikkakuntalaisilla matkailijoilla, ja loput kahdeksan on todettu Rovaniemellä. Neljässä Rovaniemen tapauksessa henkilöt ovat olleet karanteenissa sairastuessaan, yhdessä tartunta on saatu ulkopaikkakunnalta ja kolmessa tartunnan lähde on tuntematon.

Rovaniemen kaupungin osalta viimeisen kolmen viikon aikana on todettu 10 tartuntaa, joissa tartunnanlähde ei ole tiedossa. Vaikka ilmaantuvuusluvut ovat paikkakunnalla kohtalaiset, on testien positiivisuus edelleen alle yhden prosentin.

Rovaniemellä tunnistamattomia tapauksia suhteessa kaikkiin kolmen viikon aikana todettuihin tartuntoihin on 24,39 %. Määrä ei ole noussut viikkotasolla ja näin ollen Rovaniemi on edelleen epidemian perusvaiheessa. Edelleen valtaosa tartunnoista saadaan karanteenien sisältä tai paikkakunnan ulkopuolelta.

Koronaturvallinen Lappi on nyt myös Facebookissa. Olemme käynnistäneet jälleen Välitä-kampanjoinnin useissa medioissa koronaturvallisuudesta muistuttamiseksi.

Viikkojen 48 ja 49 perusteella kahden viikon ilmaantuvuusluku on 41,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon (viikko 49) ilmaantuvuusluku on 18,8/100 000 asukasta. Viikkojen 49 ja 50 ilmaantuvuusluku julkaistaan huomenna.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 48: yhteensä 26 tapausta

Viikko 49: 22 tapausta

Viikko 50 (kuluva viikko): 20 tapausta (14.12. klo 12.03 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 373 tapausta, joista 38 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 12.14)

Viime viikon aikana Länsi-Pohjassa viisi tartuntaa – muistetaan kuitenkin edelleen turvallisuusohjeet

Länsi-Pohjassa todettiin viikonloppuna kaksi uutta koronavirustartuntaa. Viime viikolla tartuntoja oli yhteensä viisi. Testejä tehtiin 817 kappaletta ja positiivisten määrä oli 0,6 %.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on tänään 30,1/100 000 asukasta.

Sairaalakuormitus on ollut hallinnassa ja maltillista koronapotilaiden hoidon suhteen. Joulun aikana hoitoresurssit ovat aina lomien ym. poissaolojen vuoksi vähäisemmät.

On erittäin tärkeää jatkaa nyt tehokkaaksi osoittautuneita toimia tautitapausten määrän pitämiseksi matalalla tasolla: Vältetään ruuhkia, pidetään turvavälit ja käytetään kasvomaskia. Tavataan riskiryhmäläisiä ja iäkkäitä sukulaisia virtuaalisesti tai turvaetäisyyden päästä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 48: 11 tapausta

Viikko 49: 10 tapausta

Viikko 50: 5 tapausta (14.12. klo 12.09 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 321 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö