Maanantai 15.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.39)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 8 ja 9) on 59/100 000 asukasta.

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 9 osalta on 24/100 000 asukasta.  

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Levillä Villa Gurussa järjestetty yksityistilaisuuksia, jotka ovat johtaneet laajempiin altistumisiin – kaikkien 3.–7. maaliskuuta kyseisessä mökissä oleskelleiden tai majoittuneiden tulisi hakeutua koronatestiin

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 13 uutta koronavirustapausta. Perjantaina ilmoitetuista tapauksista yksi todettiin uusintatestissä vääräksi positiiviseksi, joten viikon 10 tartuntojen kokonaisluku on nyt 37. Viime viikolla tartunnan saaneista paikkakuntalaisia oli yhteensä 21 ja Leviin liittyviä tartuntoja todettiin yhteensä 23.

Uusista tapauksista kahdeksan todettiin Kittilässä, joista neljä todettiin paikkakuntalaisilla ja toiset neljä ulkopaikkakuntalaisilla. Rovaniemellä todettiin kolme tapausta paikkakuntalaisilla henkilöillä ja tartunnat liittyvät Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuoliseen tartuntaan. Yksi tapaus todettiin Inarissa ja kyseessä on karanteenissa olevan lähipiiritartunta, joka liittyy Kuopion vaihto-opiskelijoiden tartuntaryppääseen. Lisäksi Kolarissa todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella matkailijalla.

Levillä on havaittu yksi laajempi tartuntaketju liittyen yksityistilaisuuksiin, jotka on järjestetty Levillä luksusmökki Villa Gurussa. Tartunnan saaneita on ketjussa tällä hetkellä yhteensä 13.

Kaikkien kyseisellä mökillä oleskelleiden henkilötiedot eivät ole tiedossa ja jokaisen, joka on 3.–7. maaliskuuta välisenä aikana vieraillut tai majoittunut mökillä, kehotetaan hakeutumaan koronatestiin, vaikka tartuntaan viittaavia oireita ei olisikaan.

Myös Levi Wellness Club -kuntosalilla on voinut altistua koronavirukselle tiistaina 9. maaliskuuta kello 17–18.30 ja keskiviikkona 10. maaliskuuta kello 18.45–20. Kaikkia kyseisessä paikassa mainittuina aikoina oleskelleita kehotetaan hakeutumaan testattavaksi matalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon viittaavien oireiden ilmaantuessa.

Tarpeetonta matkustamista edelleen vältettävä

Levin ulkopuolella koronatilanne Lapin sairaanhoitopiirin alueella on rauhallinen. Levillä todetun laajan tartuntaketjun lisäksi ei ole tullut ilmi muita joukkoaltistumisia tai laajoja tartuntaketjuja. Matkailijat ovat toimineet vastuullisesti.

Epidemiatilanne on edelleen niin sanotusti räjähdysherkässä tilanteessa pääkaupunkiseudun erittäin huonon koronatilanteen vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaisesti tarpeetonta matkustamista tulisi välttää. Mikäli matkalle on pakottavasta syystä kuitenkin lähdettävä, ei matkaan tule lähteä oireisena, vaan ennen matkalle lähtöä tulisi käydä koronatestissä kotipaikkakunnallaan. Mikäli oireita ilmaantuu matkan aikana, testiin tulee hakeutua oleskelupaikkakunnalla ja pysyä majoituspaikassa testituloksen valmistumiseen saakka. Matkalla kontaktit tulee rajata vain omaan matkaseurueeseen ja huolehtia turvallisuusohjeiden toteutumisesta, kuten maskin käytöstä.

Lapin ohjeet matkailijalle, joka epäilee koronavirustartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 8: 41 tapausta

Viikko 9: 28 tapausta

Viikko 10: 37 tapausta (15.3. klo 13.39 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 695 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.11)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kemin kaupungin neuvolassa altistuminen – neuvola avoinna ainoastaan kiireellisissä asioissa 23. helmikuuta saakka

Viikonlopun aikana Länsi-Pohjassa todettiin kuusi uutta koronavirustartuntaa. Viime viikolla (viikko 10) tartuntoja todettiin yhteensä yhdeksän. Tarkempi analyysi tartunnoista on kesken.

Kemin kaupungin neuvolassa on viime viikolla tapahtunut altistuminen koronavirukselle. Asiakkaita ja henkilökuntaa on asetettu karanteeniin. Neuvola palvelee vain kiireellisissä asioissa 23.3. saakka.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 8: 9 tapausta

Viikko 9: 12 tapausta

Viikko 10: 9 tapausta (15.3. klo 11.11 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 546 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö