Maanantai 17.5.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.40)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (26.4.–9.5.) on 20,5/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (3.5.–9.5.) on 6,0/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Viikonloppuna Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin kolme uutta tartuntaa – tartuntojen alkuperä Ruotsi

Viikonlopun aikana Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin kolme uutta koronavirustartuntaa. Kaikki tartunnat todettiin Rovaniemellä toisiinsa liittyvillä henkilöillä ja tartunnat on saatu Ruotsin puolelta.

Viime viikolla perjantaina ilmoitetuista tartunnoista Etelä-Suomeen liittyvä tartunta on todettu tarkemmissa tutkimuksissa vääräksi positiiviseksi. Viime viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin siten kaiken kaikkiaan neljä koronavirustapausta ja kaikissa tartuntojen alkuperä on Ruotsi.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 18: 7 tapausta

Viikko 19: 4 tapausta (17.5. klo 12.40 mennessä)

Viikko 20 (kuluva viikko): 0 tapausta (17.5. klo 12.40 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 789 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.06)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa 11 koronavirustartuntaa viime viikolla – tartunnoista vain yksi todettiin sairaanhoitopiirin alueella asuvalla henkilöllä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla (viikko 19) yhteensä 11 koronavirustapausta. Tartunnoista ainoastaan yksi todettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä asuvalla henkilöllä. Tartunnoista kaksi todettiin muualla Suomessa asuvilla henkilöillä ja rajanylittäjillä tartuntoja todettiin yhteensä 8. Suurin osa heistä oli Ruotsin puolella asuvia Suomen kansalaisia, jotka olivat tulossa kauppa-asioille Suomeen.

Norrbottenin tautitilanne on edelleen vaikea: alueella todettiin viime viikolla yhteensä 1016 uutta koronavirustapausta. Haaparannalla näistä todettiin 11.

Turhaa rajankulkua on hyvä edelleen välttää. Kaupassa tulee muistaa käsihygienia, turvavälit ja kasvomaskin käyttö.

Länsi-Pohjan kahden viikon ilmaantuvuus on laskusuunnassa, mikä kertoo siitä, että väestö on jatkanut hienosti suojaustoimia. Ilmaantuvuus on nyt 21,8/100 000 asukasta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 18: 13 tapausta

Viikko 19: 11 tapausta (17.5. klo 13.06 mennessä)

Viikko 20 (kuluva viikko): 0 tapausta (17.5. klo 13.06 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 681 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö