Maanantai 18.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.43)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 53 ja 1) on 31,7/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 1 osalta on 17,1/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä tilanne on rauhallinen, mutta Ruotsin rajakunnissa tapausmäärät ovat reilusti korkeampia

Viikonlopun aikana todettiin yksi uusi koronatartunta. Tartunta todettiin Kolarissa ja henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa. Tartuntaketjun alkuperä on Ruotsi.

Viime viikon aikana Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä viisi tapausta. Sairaanhoitopiirissä tilanne on pysynyt rauhallisena ja tapausmäärät ovat aiempaan verrattuna jopa laskeneet. Sen sijaan Ruotsin rajakunnissa tautitapaukset ovat kohtalaisen korkealla tasolla. Erityisesti Haaparannalla tilanne on edelleen huonontunut.

14 vuorokauden ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on Haaparannalla n. 1250, Övertorneåssa n. 535, Kiirunassa n. 400 ja Pajalassa n. 264.

Norrbottenin läänin kahden viikon ilmaantuvuusluku on n. 473 / 100 000 asukasta. Vastaava ilmaantuvuusluku on Lapin sairaanhoitopiirissä tällä hetkellä n. 19 / 100 000 asukasta ja Länsi-Pohjassa n. 57 / 100 000 asukasta.

Koronavirusrokotukset etenevät

Rokotukset etenevät Lapin sairaanhoitopiirissä. Viime perjantaina kuntiin on toimitettu 1700 rokoteannosta. Pfizer Biontech:in rokotetta voidaan toimittaa kuntiin tällä viikolla vielä n. 2800 annosta. Lisäksi sairaanhoitopiiriin on tulossa 4800 annosta Modernan rokotetta, jolla voidaan aloittaa kotihoidon asiakkaiden ja henkilökunnan sekä yli 80-vuotiaiden rokotukset.

Rovaniemellä on otettu käyttöön pika-antigeenitestit

Mehiläisessä ja Terveystalolla on otettu käyttöön koronan pika-antigeenitestit. Pikatestin tulokset valmistuvat kuuden tunnin kuluessa. Rovaniemen kaupungin tiedote pika-antigeenitestien käyttöönotosta

Myös LSHP:n päivystyksessä Lapin keskussairaalassa on otettu käyttöön pika-antigeenitestit yhdessä PCR-testien kanssa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 53: 17 tapausta

Viikko 1: 20 tapausta

Viikko 2: 5 tapausta (18.1. klo 13.43 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 443 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.48)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Koronan takia sairaalahoidossa entistä enemmän potilaita – mikäli potilasmäärät kasvavat, joudutaan sairaalan toimintaan tekemään muutoksia

Viikonlopun aikana Länsi-Pohjassa todettiin kuusi koronavirustapausta.

Viikolla 2 tehtiin yhteensä 664 koronavirustestiä ja tapauksia todettiin yhteensä 15. Tartuntojen tarkempi analysointi on vielä kesken.

Epidemia on Länsi-Pohjassa edelleen kiihtymisvaiheessa. Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on myös lisääntynyt ja potilaita on sekä teho- että sairaalahoidossa aiempaa enemmän. Potilasmäärä ei ole suuri, mutta mikäli sairaalahoidon tarve vielä kasvaa, joudutaan sairaalan toimintaa muuttamaan ja perustamaan erillinen koronatehohoitoyksikkö ja perumaan jo suunniteltua leikkaushoitoa.

Koronaturvallisuusohjeiden noudattaminen on nyt erittäin tärkeää. Ikäihmisten kanssa kontaktit ja kyläilyt tulee toteuttaa mahdollisimman pitkälle etäkontakteina.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 53: 25 tapausta

Viikko 1: 25 tapausta

Viikko 2: 15 tapausta (18.1. klo 9.48 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 410 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö