Maanantai 21.12.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.00)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 49 ja 50) on 35,9/100 000 asukasta. 

Viime viikon osalta (viikko 50) ilmaantuvuusluku on 17,1/100 000 asukasta.  

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella yhdeksän uutta tartuntaa viikonlopun aikana

Viikonlopun aikana on todettu yhdeksän uutta tartuntaa. Tapauksista kolme on todettu Rovaniemellä. Rovaniemen tapauksista ensimmäinen on karanteenissa jo olevan henkilön jatkotartunta, toinen on aiempaan tartuntaketjuun liittyä tapaus ja kolmannen alkuperää ei tiedetä. Muoniossa todettiin yksi tartunta, joka todettiin ulkopaikkakuntalaisella. Posiolla, Pellossa ja Kittilässä todettiin kussakin yksi ulkomailta saatu tartunta. Sodankylässä todettiin tartunta, jonka alkuperä ei tällä hetkellä ole tiedossa. Näiden lisäksi Utsjoella todettiin yksi tartunta. 

Viime viikkoina useat tartunnat ovat liittyneet henkilöliikenteeseen sekä majoitus- ja ravitsemisalaan. Erityisesti näillä aloilla tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pesemällä käsiä ahkerasti ja käyttämällä käsidesiä sekä noudattaa vahvaa suositusta kasvomaskin käytöstä, mikäli turvavälejä ei voida pitää.  

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 49: 22 tapausta

Viikko 50: 20 tapausta

Viikko 51: 14 tapausta (21.12. klo 12.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 387 tapausta, joista 40 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.59)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa viikonlopun aikana neljä uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonloppuna neljä uutta tartuntaa. Viime viikolla tartuntoja todettiin yhteensä 10. Tapausmäärä kaksinkertaistui edelliseen viikkoon verrattuna. Tapauksista seitsemän oli Torniossa. Tapausten joukossa on useita tartuntoja, joiden tartunnanlähde on jäänyt toistaiseksi tuntemattomaksi tai epävarmaksi. Selvittäminen on edelleen käynnissä.

Viime viikolla tehtiin yhteensä 815 koronavirusanalyysia. Valtaosa näytteistä tehdään Kemissä, mutta ei-kiireellisiä näytteitä joudutaan lähettämään tutkittavaksi Ouluun. Vastauksen saaminen voi osassa näytteistä kestää tällä hetkellä pahimmillaan 2-3 päivää.

Länsi-Pohjaan ja raja-alueelle saapuu jouluna väkeä sekä Etelä-Suomesta että Etelä-Ruotsista, joissa tautitilanne on huomattavasti pahempi. Koronaturvatoimet (käsihygienia, turvavälit ja kasvomaski) sekä väkijoukkojen välttäminen ovat nyt erittäin tärkeitä.

Joulua kannattaa viettää vain oman perheen parissa ja välttää kyläilemistä. Epidemiatilanne pahenee nopeasti, jos ohjeita ei malteta noudattaa.

Euroopan lääkevirasto päättänee tänään koronarokotteen myyntiluvasta. Rokotteet antavat mahdollisuuden pandemian voittamiseen. Siihen asti on oltava kärsivällisiä ja noudattaa ohjeita ja suosituksia.

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 49: 10 tapausta

Viikko 50: 5 tapausta

Viikko 51: 10 tapausta (21.12. klo 10.59 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 331 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö