Maanantai 21.2.2022

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 21.2.)
Lapin sairaanhoitopiiri ei enää tiedota koronatartuntojen määriä. Jatkossa osastokuormituksen tilanteesta tiedotetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Luku sisältää mahdolliset tehopotilaat sekä muun syyn takia sairaalassa olevat henkilöt, jotka on todettu koronapositiivisiksi.

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (31.1.–13.2.) on 2739/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (7.–13.2.) on 1478,6/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Osastohoidossa yhdeksän koronapositiivista potilasta

Tällä hetkellä Lapin keskussairaalassa on hoidossa yhdeksän potilasta, joilla on todettu koronavirustartunta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Näin käytät kasvomaskia oikein

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 21.2.)

18 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos89,9 %89,2 %88,7 %
2. annos87,3 %86,6 %86,2 %
3. annos61,4 %60,4 %60,3 %
Rokotuskattavuus 18 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos81,6 %79,5 %79,4 %
2. annos76,9 %75,4 %75,2 %
3. annos50,9 %49,4 %49,1 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 16.2.)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Sairaanhoitopiiri ei enää tiedota tartuntamääriä, vaan epidemiatilannetta ja sen kehitystä seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Sairaalakuormitus pysynyt maltillisena – epidemiahuippu vielä saavuttamatta

Koronaviruksen aiheuttamassa sairaalakuormituksessa ei ole Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tapahtunut viime viikkoina merkittäviä muutoksia. Sairaalakuormituksen kasvuun on kuitenkin alueella varauduttu.

Tällä hetkellä alueella on sairaalahoidossa 18 koronapotilasta, joista kolmasosa on hoidossa Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Heillä kaikilla koronainfektio on hoidon ensisijainen syy, mutta tehohoitoa ei tällä hetkellä tarvita. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidossa 14 koronapotilasta, joista yhdeksän on hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi.

Viikolla 6 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin vajaa 1000 koronavirustartuntaa. Kaikista alueella otetuista näytteistä noin 40 prosenttia oli positiivisia. Tapausmäärä ei kuitenkaan enää kuvasta todellista epidemiatilannetta, sillä kaikkien lieväoireisten ei ole enää välttämätöntä hakeutua testiin. Todennäköisesti tartuntoja on siis paljon virallisia lukuja enemmän.

Tapausmäärien arvioidaan olevan edelleen kasvussa eikä epidemian huippua ole alueella vielä saavutettu. Kaikki tutut koronaturvatoimet – käsihygienia, turvavälit ja maskin käyttö – ovat edelleen ajankohtaisia, sillä tautia on tällä hetkellä liikkeellä enemmän kuin koko epidemian aikana.

Rokotustahdin hidastuminen huolestuttaa

Alueellinen pandemiatyöryhmä on huolestunut siitä, että kolmansien rokotteiden ottaminen on hidastunut. Vaikka rokotetutkin saattavat sairastua, suojaa rokote silti hyvin vakavilta tautimuodoilta ja sairaalahoitoon joutumiselta. Rokotusaikoja on kunnissa hyvin saatavilla ja kunnat tiedottavat niistä muun muassa omilla verkkosivuillaan.

Koronatestauspisteet ovat olleet viime päivinä alueella ruuhkaisia. Tämän vuoksi alueen kunnat luopuvat PCR-varmennusten tekemisestä. Jos henkilö tarvitsee PCR-testin esimerkiksi matkailua tai EU-koronatodistusta varten, se on jatkossa hankittava ja maksettava itse yksityiseltä.

Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097