Maanantai 22.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.01)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 5 ja 6) on 37,6/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 6 osalta on 25,7/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä tautitilanne pahenee – viime viikolle raportoitiin korkein viikoittainen tartuntamäärä tähän mennessä: 51 tapausta

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 22 uutta tapausta. Näistä 20 todettiin viikonloppuna ja kaksi tänään.

Uusista tapauksista kuusi todettiin Rovaniemellä. Rovaniemen MM-ralliin liittyviä tapauksia näistä on kolme ja henkilöt todettiin positiivisiksi tulotestauksien yhteydessä. Koronapositiiviset ovat eri tiimeistä. Lisäksi Rovaniemellä todettiin yksi ulkopaikkakunnalta saatu tartunta, yksi karanteenissa jo olevan tartunta sekä yksi tartunta, jonka alkuperää ei vielä tarkalleen tiedetä.
Pellossa todettiin viisi tartuntaa ja ne liittyvät Pellon aiempaan tartuntaketjuun. Pelkosenniemen Pyhätunturilla todettiin kolme tartuntaa. Kittilässä todettiin neljä tartuntaa, joista yksi on karanteenissa olevan tartunta ja kolmessa tapauksessa tartunnan alkuperä on vielä epäselvä. Kaksi tartuntaa todettiin Kolarissa ja tilanne on heidän kohdallaan vielä epäselvä. Sodankylässä todettiin Pyhätunturin Calle-taloon liittyvä tartunta ja Kemijärvellä todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.

Tautitilanne pahenee sairaanhoitopiirin alueella – turvallisuusohjeiden noudattaminen nyt erityisen tärkeää

Yksi viime viikolla Inarissa todettu alustava positiivinen testi todettiin tarkemmissa tutkimuksissa vääräksi positiiviseksi ja viime viikon (viikko 7) kokonaismäärä on nyt 51 tapausta. Se on tähän mennessä Lapin sairaanhoitopiirin tilastoinnin korkein viikoittainen lukumäärä. Edellinen huippu oli marraskuun ensimmäisellä viikolla (42 tapausta).

Tautitilanne on aktiivinen koko Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Lisäpainetta tautitilanteeseen aiheuttavat korkeat matkailijamäärät muualta Suomesta sekä Rovaniemen MM-ralli. Jokaisen on nyt erittäin tärkeää toimia vastuullisesti ja noudattaa turvallisuusohjeita. Tällä hetkellä voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset Lapin sairaanhoitopiirin alueella näet täältä.

Lapin aluehallintovirasto antoi yhdessä infektoiden torjuntayksikön kanssa muistutuksen Lapin ravitsemusliikkeille: ”Ravintolan suositellaan huolehtivan siitä, että sekä työntekijät että asiakkaat käyttävät kasvomaskia”

Lapin aluehallintovirasto on erikseen muistuttanut Lapin ravitsemusliikkeitä vastuullisesta toiminnasta. Ravitsemusliikkeitä suositellaan ottamaan käyttöön asiakkailleen maskin käyttövelvoite tartuntojen ehkäisemiseksi.

Mahdollisia altistumisia Rovaniemellä ja Levillä

  • Rovaniemellä Neste K Reissumies torstaista sunnuntaihin 18–21. helmikuuta kaikkina päivinä kello 12 ja 14 välisinä aikoina
  • Rovaniemellä Bull Bar & Grill lauantaina 20. helmikuuta kello 21–22.30
  • Kittilän Levillä Public House Sohva torstaina 18. helmikuuta kello 19.45–21.45
  • Kittilän Levillä K-Market Levinporo perjantaina 19. helmikuuta kello 10–20 ja lauantaina 20. helmikuuta kello 9–20

Kyseisissä paikoissa näinä aikoina asioineita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä testiin mahdollisten oireiden ilmaantuessa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 6: 30 tapausta

Viikko 7: 51 tapausta (22.2. klo 13.01 mennessä)

Viikko 8 (kuluva viikko): 2 tapausta (22.2. klo 13.01 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 590 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 8.56)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa pelätään Uudenmaan pahenevan tautitilanteen vaikutusta Meri-Lapin tilanteeseen

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla yhteensä 12 uutta koronavirustartuntaa. tartuntojen tarkempi analyysi on vielä kesken, mutta jäljittäminen on edelleen hyvin tehokasta.

Tapausmäärä on hieman aiempia viikkoja matalampi. Tästä huolimatta edelleen tarvitaan rajoitusten ja suositusten tinkimätöntä noudattamista ja koronaturvatoimista huolehtimista. Tautitilanne Uudellamaalla heikkenee nopeasti ja muuntovirusten osuus tartunnoista on kasvanut hyvin nopeasti. Tämä näkyy nyt sairaalapotilaiden määrän kasvamisena Uudellamaalla.

Länsi-Pohjan alueen terveydenhuollon resurssit ovat paljon rajallisemmat, joten koko väestön tulee ennaltaehkäistä koronaturvatoimilla vastaavanlainen kehitys Meri-Lapissa. Tämä kannattaa huomioida myös hiihtolomasuunnitelmia tehdessä.

Sosiaalisia kontakteja oman perheen ulkopuolella on edelleen syytä minimoida ja välttämättömät kontaktit hoitaa kasvomaskia ja turvaväliä käyttämällä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 5: 29 tapausta

Viikko 6: 19 tapausta

Viikko 7: 12 tapausta (22.2. klo 8.56 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 516 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö