Maanantai 24.1.2022

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 24.1. klo 16.00)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (3.–16.1.) on 2561,9/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (10.–16.1.) on 1203,9/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Kaksi kolmasosaa viime viikon tartunnoista todettiin Rovaniemellä

Perjantain jälkeen on todettu 590 uutta tartuntatapausta. Tartunnoista 367 kirjautuu näytteenottopäivän mukaisesti viime viikolle. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu yhteensä 223.

Viime viikolla todettiin yhteensä 1442 tapausta. Kaksi kolmasosaa tapauksista todettiin Rovaniemellä ja loput muissa sairaanhoitopiirin kunnissa. Koko sairaanhoitopiirin tartuntamäärät ovat suunnilleen samoissa lukemissa edellisten viikkojen suhteen. Kasvua tartunnoissa on tapahtunut Rovaniemellä, mutta vastaavasti muissa kunnissa tapausmäärät ovat hivenen vähentyneet.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 2: 1409 tapausta
Viikko 3: 1442 tapausta (24.1. klo 16.00 mennessä)
Viikko 4 (kuluva viikko): 223 tapausta (24.1. klo 16.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 8611 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Rovaniemen kaupunki on lopettanut ilmoitukset mahdollisista altistumispaikoista, koska käytännössä nykytilanteessa voi altistua missä tahansa. Terveysturvallinen käyttäytyminen on entistäkin tärkeämpää epidemian nopean leviämisvauhdin hillitsemiseksi.

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 24.1.)

12 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos88,8 %87,6 %86,5 %
2. annos85,4 %84,1 %83,3 %
3. annos48,9 %45,2 %46,2 %
Rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos78,9 %77,5 %76,2 %
2. annos75,8 %74,5 %73,4 %
3. annos43,4 %40,0 %40,7 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 24.1. klo 10.14)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Tartunnanjäljitys on muuttunut Länsi-Pohjassa – vain koronapositiiviselle soitetaan

Viikolla 3 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin n. 450 uutta koronavirustartuntaa.

Sairaalahoidossa on 8 potilasta, joista valtaosa terveyskeskusvuodeosastolla. Koronan takia tehohoidossa ei ole tällä hetkellä potilaita.

Koronarokote suojaa edelleen hyvin vakavalta taudilta

Sairaanhoitopiiri suosittelee edelleen vahvasti rokottautumista koronaa vastaan.

Kaksi rokotetta suojaa omikron-tartunnalta noin kolmen kuukauden ajan. Kolmas rokote antaa ensimmäisten kuukausien ajaksi noin 40-60%:n suojan tartuntaa vastaan.

Myös kolmannen rokotteen suoja tartuntaa vastaan heikkenee nopeasti.

Vaikeaa covid-19 tautia vastaan rokote antaa hyvän suojan ja suoja myös säilyy paremmin: kaksi rokotetta antaa 72%:n suojan 6 kuukauden ajaksi.

Kolmas rokote edelleen parantaa suojaa vaikeaa tautia vastaan. Suojateho kolmannen rokotteen kohdalla on noin 88%.

Jatkossa tartunnan saaneen tulee itse olla yhteydessä altistuneisiin

Tartunnanjäljitys muuttui perjantaista 21.1.2022 alkaen niin, että vain koronapositiivisille soitetaan ja heitä neuvotaan olemaan itse yhteydessä altistuneisiin. Koronapositiivisen perheenjäsenet ohjeistetaan yhteydenoton yhteydessä.

Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut lähikontaktissa (yli 15 minuuttia alle 2 metrin etäisyydellä) koronavirusinfektioon sairastuneen kanssa tartuttavuusaikana. Tartuttavuusaika alkaa 2 vuorokautta ennen oireiden alkua. Altistuneista tulee jäädä 7 vuorokauden karanteeniin henkilöiden, joilla on puutteellinen koronarokotussuoja eli vähemmän kuin kaksi koronarokotusta.

Karanteeniin ei tarvitse jäädä, mikäli on sairastanut koronavirusinfektion 6 kuukauden sisällä tai jos olet saanut yhden koronarokotteen ja sairastanut koronavirusinfektion.

Altistuneita, jotka jäävät karanteeniin ja tarvitsevat karanteenipäätöksen tartuntatautipäivärahaa varten, kehotetaan ottamaan yhteyttä tartunnanjäljittäjään sähköpostitse kuntien kotisivuilla olevien ohjeiden mukaisesti. Myös karanteeniin jääneen alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja saa lapselleen karanteenipäätöksen edellä mainitusta sähköpostiosoitteesta, mikäli tarvitsee sitä tartuntatautipäivärahaa varten.

Sote-henkilöstön karanteeniohjeet saattavat poiketa edellä kuvatusta. Sote-työntekijöitä kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan esimieheen heti altistumisesta kuultuaan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 1: 300 tapausta
Viikko 2: 331 tapausta
Viikko 3: n. 450 tapausta (24.1. klo 10.14 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu n. 3210 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö