Maanantai 24.5.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.19)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (3.5.–16.5.) on 9,4/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (10.5.–16.5.) on 3,4/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Pohjois-Norjassa tartunnat lisääntyneet voimakkaasti erityisesti Hammerfestissä – rajayhteisön liikenteen vapautumisesta huolimatta edelleen erittäin tärkeää käydä koronatestissä Pohjois-Norjasta Suomeen tultaessa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi koronavirustapaus. Se todettiin perjantaina Pellossa ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä ja tartunnan alkuperä on Ruotsi. Yhteensä tartuntoja todettiin viime viikolla kolme.

Pohjois-Norjassa tartuntamäärät ovat nousseet voimakkaasti. Tromssan ja Finnmarkin kahden viikon ilmaantuvuus on tällä hetkellä 82,2/100 000 asukasta. Erityisesti Hammerfestissä on todettu paljon tartuntoja. Vaikka Suomen ja Norjan rajayhteisön liikenne on vapautunut, on tällaisessa epidemiatilanteessa edelleen hyvin tärkeää, että kaikki Pohjois-Norjasta Suomeen tulevat käyvät testeissä, mikäli heillä ei ole voimassa olevia negatiivisia testituloksia.

Myös Ruotsin Norrbottenin tautitilanne on edelleen aktiivinen. Norrbottenin kahden viikon ilmaantuvuus on 809,6/100 000 asukasta. Alueen tilanne näkyy sairaala- ja tehokuormituksessa. Norrbottenin kunnista Haaparannalla tilanne on rauhallinen, Övertorneåssa voidaan nähdä jonkin verran taudin lisääntymistä ja erityisen paljon tautitapaukset ovat lisääntyneet Kiirunassa, jossa todettiin viime viikolla yhteensä 233 tautitapausta.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 19: 4 tapausta

Viikko 20: 3 tapausta (24.5. klo 13.19 mennessä)

Viikko 21 (kuluva viikko): 0 tapausta (24.5. klo 13.19 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 792 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.09)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Viime viikolla paikallisissa tartunnoissa tartunnanlähdettä ei ole saatu selville – sinäkin saatat tietämättäsi levittää tautia muille

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla (viikko 20) yhteensä neljä koronavirustapausta.

Tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat edelleen laskussa. Kahden viikon ilmaantuvuus on nyt 15,1/100 000 asukasta. Tartuntoja todettiin kolmessa eri sairaanhoitopiirin kunnassa (mm. Torniossa ja Kemissä).

Puolet viime viikon tartunnoista oli peräisin ulkomailta (muualta kuin Ruotsista). Maahantulotesti oli molemmissa tapauksissa negatiivinen ja oireet alkoivat myöhemmin. Suomeen ulkomailta saapuvia muistutetaan käymään uudessa koronatestissä AINA 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Siihen asti matkoilta palaavien on oltava omaehtoisessa karanteenissa.

Tartunnanlähdettä ei saatu selville viime viikon paikallisista tartunnoista. Tämä kertoo siitä, että huolimatta laskevasta tapausmäärästä tautia on alueella mm. oireettomilla kantajilla, jotka tietämättään levittävät sitä. Koronaturvallisuusohjeiden noudattamisen jatkaminen on siis ilmaantuvuuden laskusta huolimatta keskeistä. On myös hyvä muistaa, että yksi rokoteannos ei vielä anna riittävää suojaa, eikä mahdollista turvatoimista luopumista.

Ilmaantuvuus kehittyy oikeaan suuntaan. Alkuviikon tilanteen kehityksen mukaan alueellinen pandemiatyöryhmä arvioi 26.5.2021 kokouksessaan epidemiatilannetta ja mahdollisuutta siirtyä perustasolle ensimmäistä kertaa viime vuoden lokakuun lopun jälkeen.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 19: 11 tapausta

Viikko 20: 4 tapausta (24.5. klo 10.09 mennessä)

Viikko 21 (kuluva viikko): 0 tapausta (24.5. klo 10.09 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 685 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö